Aligha lehetne élesebb a verseny a magyar labdarúgó NB I-ben, az utolsó játéknap előtt, ugyanis a bajnok, a 3. helyezett és az egyik kieső kiléte is kérdőjeles. Mindenkinek megvan a maga favoritja és véleménye, az nb1.hu pedig Csank Jánossal, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával értékelte az esélyeket.
„Itt van mögöttem Bódog Tamás, megkérdezzem tőle?” – kérdezett vissza egy félmosoly kíséretében a hívásunk időpontjában éppen autóbusszal utazó 70 éves szakember, amikor arra kerestük a választ, szerinte ki fog kiesni a Debrecen, DVTK, MTK Budapest hármasból. – A Pakstól függ, bevallom férfiasan, mert ha náluk nem nyer az MTK, akkor a másik párharc résztvevői semmiképpen sem tudnak kiesni – vázolta a tényállást Csank. „Ha a Paks bravúrt csinál, akkor a másik párharc eredménye mindegy is, bár az talán nem bravúr, ha a Paks otthon megveri az MTK-t, sokkal inkább papírforma eredmény volna elvileg. Nehezen tudom elképzelni, hogy az MTK nyer, de előfordulhat persze. Itt csak jósolgatni tudunk, okos nem lehet az ember.”
Az MTK sorsa a saját kezében van - NB1.hu
Poór Patrik nem tippelt a második kieső kilétére
Miközben a buszjárat – s fedélzetén a korábban több élvonalbeli vagy alacsonyabb osztályú együttest felkészítő mester – haladt tovább, Csank János továbbszőtte a kiesés elkerüléséért folytatott csatározást. Szigorúan szakmai érvek menték.
„Nem szabad ilyet mondani, de én nem értek egyet a 12 csapatos élvonallal. Ugyanakkor ez van, ha így döntött a szövetség, ezt el kell fogadni. Viszont ha a 16 csapatból két kieső volt, akkor a 12-ből nem kéne kettőnek kiesni. Essen ki egy, kettőt én osztályozóra tennék, hogy élesebb legyen a verseny. A jelenlegi szisztémának az a veszélye, hogy így gyakorlatilag nincs alkotó légkör, hiszen bármelyik pillanatban kiesésre állhat bárki, aki kikap a középmezőnyben. Ilyen körülmények között felszabadult játékról nagyon nehéz beszélni. Ennek köszönhetően jó pár meccsen ez az óvatoskodás jellemző volt, ez azért nem annyira jó.”
A szakember érdeklődve figyeli a Budapest Honvéd és a Videoton aranycsatáját is, amely szerinte taktikai játszmát hozhat. A végső győztesre azonban nem tudott tippelni. „A tét miatt érdekes lesz, hogyan ugranak egymásnak a csapatok. Kíváncsi leszek, az edzők hogyan közelítik meg ezt a meccset, illetve arra is, hogy a felfokozott hangulatban a játékosok mit tudnak kihozni magukból. Itt is csak találgatni lehet, pillanatnyi formák döntenek. Az biztos, hogy taktikailag érdekes lesz a dolog, nem tudom, Rossi mit talál ki. Ahogy Debrecenben is néztem a Honvéd játékát, taktikai szempontból elég jók, totálisan hosszú labdákkal játszottak, kihasználták, hogy a belső védők lassúak voltak. Ez be is jött. A Videoton középpályásai rengetegszer vezetnek labdákat az ellenfélre. Kíváncsi leszek, hogy ilyen masszívan védekező csapat, mint a Honvéd, mit tud velük kezdeni majd.”