Reginald McFreez írta:Vénaszkenner írta:Reginald McFreez írta:Igazad van, sokkal szájbarágósabban kellett volna leírnom, de nekem úgy rémlett, hogy nem vagy értelmi fogyatékos. Őszintén szólva még mindig nem hiszem ezt, ezért adok egy kis időt, hogy megpróbáld megérteni, mielőtt megsértenélek azzal, hogy úgy magyarázzam el neked, ahogy még egy retardált is megértené. Azért egy kis mankót... á, de tudod mit, geciokos vagy te, nem kell neked mankó.
Akkor térjünk vissza az eredeti (több értelemben) gondolatodhoz. Szerinted a németek "arra használják az UP szintet, amire való". Eközben mi "arra ferjük [sic!] a szánalmasan kicsi faszunkat, hogy elitkör, meg UP bronz, meg ilyen faszságok". Nehéz ebből mást kivenni, minthogy "mi" (kik? Szurkolók? Média? Szakemberek?) túl komolyan vesszük az utánpótlás tornákat, szemben a németekkel. Kíváncsivá tettél: mit kellene csinálni? Nem kellene komolyan venni, úgy mint (állításod szerint) a németek? Vagyis el kellene engedni még azokat a kis részsikereket amiket szökőévente elérünk utánpótlás szinten - mi helyett, egészen pontosan? És ezt hogy kell elképzelni praktikusan? Ne a legjobb kerettel álljunk ki (ha nem, akkor kikkel?)? Netán a fiúknak mondjuk el meccs előtt, hogy nem fontos nyerni? A németek ezt teszik?
Először is nem írtam, hogy a németek nem veszik komolyan az UP tornákat, hanem arra használják, amire való. Nem ugyanaz. Nem magyarázom el, miért, valószínűleg te is pontosan tudod. Egyébként igen, az utánpótlás sikereket szépen a helyén kell(ene)kezelni, amit mi (szurkolók, média, szakemberek) nem feltétlen kezelünk a helyén. Értem én, hogy nekünk ennyi jut, és ennek is örülni kell(ene), de az utánpótlás elsősorban nem azért van, hogy vitrindíszítő sikereket érjen el, hanem azért, hogy közülük olyan játékosok kerüljenek ki, tényleg megállják a helyüket a felnőttek között. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az egykori U bronzos legényeinkből nem lett volna több, ha nem kenjük fel őket sztárrá. Na meg eleve nem tizenegy UP válogatott szintű spílert kell összegereblyézni, hanem hatvanat, vagy százat, mert abból lesz majd esetleg egy ütős felnőtt válogatott - de ez már megint egy másik kérdés; asszem ennek az alapjait pedzegeti Dárdai is, amikor asszondja, hogy nincs "összjáték" az iskolák és az akadémiák között.
A praktikusság mögé böffentett gúnyolódásodra nem reagálok, nyilván nem gondolod, hogy ilyesmit gondolok.
Szerintem senkinek nem újdonság hogy jó felnőtt játékosokat kellene nevelni, nem jó utánpótlás csapatokat. Annyira klisé lett ez, hogy még Csányi is elmondta, nem egyszer. Mítosznak tartom hogy míg mi véresen komolyan vesszük az utánpótlás tornákat, sikereket elérve, a többi ország, lazán véve a dolgot, röhög rajtunk hogy mit erőltetünk, majd felnőtt korban lealáznak minket. Nem vagyunk sikeresek utánpótlás szinten sem. Utánpótlásunk jól tükrözi felnőtt futballunk szintjét.
Nézzük a tényeket: mikor voltunk utoljára U21-es EB-n (a legrangosabb utánpótlás torna)? Nincs időm utánanézni, de szerintem soha. Mikor voltunk utoljára U20-as VB-n (kevésbé rangos FIFA-torna)? 2005-ös megalapítása óta kétszer (2009, 2015) - pedig minden második évben rendezik. Mikor voltunk utoljára U19-es EB-n (mint UEFA-torna, elég rangos)? 2008-ban - pedig minden évben rendezik. Mikor voltunk utoljára U17-es EB-n, mielőtt most kijutottunk? 2006-ban - pedig minden évben megrendezik.
Ez minden, csak nem sikeres mérleg. Több év úgy telt el, hogy az elitkörökben (más szóval: második selejtező!) sem jutottal el U17-es és U19-es csapataink. U21-ben egy playoff-ig sem juttotunk el emberemlékezet óta, vagy talán soha.
Tehát ha még a fentieket is túlzott sikerorientáltságnak tartod, nem tudom mi lenne neked jó. Nekem az, ha mondjuk minden második-harmadik évben lennének csapataink U17-es és/vagy U19-es, neadjisten U21-es, tornákon. Akkor lenne miből meríteni.
"Ha sétálok a sporttelepen és meglátom a szemetet a földön, akkor nem felhívok valakit, hogy jöjjön oda és szedje fel, hanem lehajolok érte és kidobom." (Kubatov Gábor, 2017)