Szombati foci: Fradi-Vidi!

dingo
Sztár

Re: Szombati foci: Fradi-Vidi!

HozzászólásSzerző: dingo » 2024.08.25. 13:50

Adamek írta:
Javier Arizmendi írta:
Deep Purple írta:
Sőt, továbbmegyek, szerintem az sem véletlen, hogy pont az Újpest került elő ebben a tekintetben (megint). A lila tábornak hagyományosan olyan proli gyökerei vannak, hogy meg tud őrülni egy-egy karizmatikus játékosért. Vébert kis túlzással istenítik, de Kabát is népszerű a mai napig, holott szerintem bőven 30 fölött érkezett meg ide, és talán ha volt két jó szezonja.

Szerintem nincs nagy különbség a magyar, de főleg a pesti táborok proletár státusza között, zöldeknel is Simon volt az egyik fő kedvenc. Én alapvetően a művészeket szeretem, de valahogy Urbánt és Lipcseit mindig bírtam.

Köszi mindenkinek a válaszokat az Újpest kapcsán, arra nem kaptam választ, hogy a Kubi ér a ikonja? Szintén egy kapus? Botka? Tökmag?

Dibusz, Soma, Böde, Gera

Simi saját nevelésű volt, bratyizott már nagyon fiatalon mindenkivel a klub körül a faterja csehójának köszönhetően, de ő alapvetően egy bástya volt a pályán, abszolút ismeretlen volt az alibi-játék neki/tőle
Lipcsei lényegesen nagyobb talentum, de ő nem volt az a mindenkinek megfelelni akaró fickó, ő nemhogy nem a mi neveltünk de mégcsak fradista érzelmekkel felruházott kölyök se volt amikor idekerült 18 évesen, mondjuk a pályán rá se lehetett panasz a portói kaland előtti időszakban, nekem akkor ő, Nagy Zsolt és Fonyadt Zsolt voltak a legnagyobb kedvenceim

Én is kb ezt a négy játékost mondanám. Érdekes, hogy mind a még aránylag sikertelen korszakban érkezett.
ÁLOMSORSOLÁS!ÁLOMSORSOLÁS!ÁLOMSORSOLÁS! :D

"A fiatal dingó nagyon kedves jószág, ám felnőve bizalmatlanná, harapóssá, rendkívül önállóvá válik, ragadozó természete minduntalan kitör belőle, ezért háziállatként tartása semmiképpen nem ajánlott."

Savaria1919
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Savaria1919 » 2024.08.25. 14:31

dingo írta:
Adamek írta:
Javier Arizmendi írta:Szerintem nincs nagy különbség a magyar, de főleg a pesti táborok proletár státusza között, zöldeknel is Simon volt az egyik fő kedvenc. Én alapvetően a művészeket szeretem, de valahogy Urbánt és Lipcseit mindig bírtam.

Köszi mindenkinek a válaszokat az Újpest kapcsán, arra nem kaptam választ, hogy a Kubi ér a ikonja? Szintén egy kapus? Botka? Tökmag?

Dibusz, Soma, Böde, Gera

Simi saját nevelésű volt, bratyizott már nagyon fiatalon mindenkivel a klub körül a faterja csehójának köszönhetően, de ő alapvetően egy bástya volt a pályán, abszolút ismeretlen volt az alibi-játék neki/tőle
Lipcsei lényegesen nagyobb talentum, de ő nem volt az a mindenkinek megfelelni akaró fickó, ő nemhogy nem a mi neveltünk de mégcsak fradista érzelmekkel felruházott kölyök se volt amikor idekerült 18 évesen, mondjuk a pályán rá se lehetett panasz a portói kaland előtti időszakban, nekem akkor ő, Nagy Zsolt és Fonyadt Zsolt voltak a legnagyobb kedvenceim

Én is kb ezt a négy játékost mondanám. Érdekes, hogy mind a még aránylag sikertelen korszakban érkezett.

A sikerkorszak kapujában, szerintem ők jelentették a szintlépést. Somalia még Döme idején jött, messze kimagaslott, Böde meg nagyon hamar kedvenccé vált, emlékszem, hogy már a leigazolása után nem sokkal Böde Dani, a példakép címmel készített videót a FradiMédia. Dibuszt a Márton-Lőrincz féle, amúgy kifejezetten jó szezont futó pécsiektől hozták, pont amikor Matyi meg Csányi összezördültek, Gera pedig már a Doll-féle bronz utáni nyáron jött, amikor elkészült a stadion.
Szombathely jobban szereti a Haladást, mert érzi, hogy szeretetével nem sztárokat és egyéneket támogat, hanem az eszményien tiszta amatőr sportszellemet.
Ez a tiszta sport a Haladás érdeme. A Haladás mindegyik játékosa él-hal az egyesületért, s a csapat minden mérkőzésén mindig megtesz mindent, ami tőle telik, akár az NB2-ben játszik, akár az NB1-ben.
- Képes Sport 1940.

RC
Moderátor

HozzászólásSzerző: RC » 2024.08.25. 17:51

A Szpari gyors góllal avatja fel az új stadiont.
Ria-ria-Sabaria
Piros-fehér-kék

RC
Moderátor

HozzászólásSzerző: RC » 2024.08.25. 18:11

Deep Purple írta:
Javier Arizmendi írta:
Deep Purple írta:
Sőt, továbbmegyek, szerintem az sem véletlen, hogy pont az Újpest került elő ebben a tekintetben (megint). A lila tábornak hagyományosan olyan proli gyökerei vannak, hogy meg tud őrülni egy-egy karizmatikus játékosért. Vébert kis túlzással istenítik, de Kabát is népszerű a mai napig, holott szerintem bőven 30 fölött érkezett meg ide, és talán ha volt két jó szezonja.

Szerintem nincs nagy különbség a magyar, de főleg a pesti táborok proletár státusza között, zöldeknel is Simon volt az egyik fő kedvenc. Én alapvetően a művészeket szeretem, de valahogy Urbánt és Lipcseit mindig bírtam.

Bizonyára túloztam. Ezzel együtt zöldeknél biztosan van egy viszonylag hangsúlyos polgári hagyomány. Innen ered az ideológiájuk az erkölcsről meg a felsőbbrendűségről, amiben tényleg hisznek a hétköznapokban is. A burzsoá középosztály gondolkodik ilyen keretekben mindenhol a világon. Valszeg az MTK is hasonló lehetett valamikor, a többi pesti klub viszont elég tisztán plebejus, ahogy írod. Nagyrészt talán a vidékiek is.

A vállalati csapatok plebejus gyökerűek (DVTK, ETO, Hali, Pesten a BVSC, Csepel, Vasas), de az UTE pont nem, ahogy az MTK, FTC és a Kispest sem. Tornázni, atletizálni szerintem polgári elfoglaltság volt akkoriban, az más kérdés, hogy a fővárosban ezek a csapatok lettek sikeresek a vállalati klubok ellenében, ezzel együtt jött a szélesebb közönségréteg. Mínusz MTK, ők megmaradtak "burzsoáknak".

Szerk: a csepeli klub csak később, a '30-as években kötődött össze a Weiss Manfréd Művekkel, és az orosz megszállásig a Torna szó benn volt a nevében.
Ria-ria-Sabaria
Piros-fehér-kék

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.25. 18:17

jól néznek ki a nyíregyházi lelátók
Újpest-Munkás
Serie A iránt érdekl?d? (Milan és a többiek)

"Az ön parancsa nekem nem parancs. Az én látható f?hatóságom az árkodi püspök meg a vallás- és közoktatásügyi miniszter, a láthatatlan meg, aki ígéreteimet számon tartja, maga a megváltó Krisztus."

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.25. 19:10

pff, így elcseszni egy kétgólos előnyt..
Újpest-Munkás

"Az ön parancsa nekem nem parancs. Az én látható f?hatóságom az árkodi püspök meg a vallás- és közoktatásügyi miniszter, a láthatatlan meg, aki ígéreteimet számon tartja, maga a megváltó Krisztus."

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.25. 19:42

jó kis meccs volt ez a szpari-vidi, van fantázia ebben a Kovácsréti gyerekben
Újpest-Munkás

alehndr
Világsztár

HozzászólásSzerző: alehndr » 2024.08.25. 20:05

shit, ket ziccer után törvényszerű volt a fehérvári gol.
kar érte, de ez biztatónak tűnt.

Sanyeey
Világsztár
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Sanyeey » 2024.08.25. 20:19

alehndr írta:shit, ket ziccer után törvényszerű volt a fehérvári gol.

Be kellett volna húzni, gyenge ez a Fehérvár.
DEBRECENI VSC

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.25. 21:11

zaggar írta:
Maradonapoli írta:
zaggar írta:Akar valaki hawaii repülőjegyet? :)

BVSC - Szentlőrinc Döntetlen 3,10
Tatabánya - Budafok Döntetlen 3,20
Ajka - Kisvárda Döntetlen 3,20
Kozármisleny - Vasas Döntetlen 3,40
Csákvár - Békéscsaba Döntetlen 3,20
Kazincbarcika - Gyirmót Döntetlen 3,40
Mezőkövesd - Szeged Döntetlen 3,25
Nyíregyháza - Fehérvár Döntetlen 3,30
Soroksár - Honvéd Döntetlen 3,35

TÉT: 40 Ft
ÖSSZEFOGLALÓ
Odds összesen: 12 926,82
Tét összesen: 360 Ft 9*40
Maximum nyeremény: 4 653 655 Ft

Az a röhej, h nem is elképzelhetetlen.

Legyen szerencséd! :)

SORS BONA, NIHIL ALIUD!!!

Hozzátéve a Las Palmas-Leganes x-et is, 10/9-re, már 11 666 630 krajcárt dobna alaptéten.
(de asszem ez egy felesleges séta lenne holnap)

2 lett belőle, de tképpen a nyomorult honvédon kívül mindegyiken elég sokáig megvolt vagy a végére még visszajött az esély
Újpest-Munkás

Javier Arizmendi
Sztár

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2024.08.25. 21:20

RC írta:
Deep Purple írta:
Javier Arizmendi írta:Szerintem nincs nagy különbség a magyar, de főleg a pesti táborok proletár státusza között, zöldeknel is Simon volt az egyik fő kedvenc. Én alapvetően a művészeket szeretem, de valahogy Urbánt és Lipcseit mindig bírtam.

Bizonyára túloztam. Ezzel együtt zöldeknél biztosan van egy viszonylag hangsúlyos polgári hagyomány. Innen ered az ideológiájuk az erkölcsről meg a felsőbbrendűségről, amiben tényleg hisznek a hétköznapokban is. A burzsoá középosztály gondolkodik ilyen keretekben mindenhol a világon. Valszeg az MTK is hasonló lehetett valamikor, a többi pesti klub viszont elég tisztán plebejus, ahogy írod. Nagyrészt talán a vidékiek is.

A vállalati csapatok plebejus gyökerűek (DVTK, ETO, Hali, Pesten a BVSC, Csepel, Vasas), de az UTE pont nem, ahogy az MTK, FTC és a Kispest sem. Tornázni, atletizálni szerintem polgári elfoglaltság volt akkoriban, az más kérdés, hogy a fővárosban ezek a csapatok lettek sikeresek a vállalati klubok ellenében, ezzel együtt jött a szélesebb közönségréteg. Mínusz MTK, ők megmaradtak "burzsoáknak".

Szerk: a csepeli klub csak később, a '30-as években kötődött össze a Weiss Manfréd Művekkel, és az orosz megszállásig a Torna szó benn volt a nevében.

Jó hát az Újpest Ascher Lipót idejeben a 40esben erősen kötődött a Tungihoz. A 80as 90es fordulóján a ződek, lilákok és kispestiek szerintem egyformán proletar közönséggel rendelkeztek. Nekem ezzel semmi bajom, én is proli vagyok, csak jelzem, hogy nem éreztem egyik tábor felől semmi magas kultúrát.
ETO

alehndr
Világsztár

HozzászólásSzerző: alehndr » 2024.08.25. 21:25

Sanyeey írta:

Igen, mi is ezt beszéltük egész meccsen. Azok a gólok amiket kaptunk…

Sanyeey
Világsztár
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Sanyeey » 2024.08.25. 21:38

alehndr írta:
Sanyeey írta:

Komikus volt. Lehet túl nagy volt a hype, aztán elizgulták a fiúk.
DEBRECENI VSC

dingo
Sztár

HozzászólásSzerző: dingo » 2024.08.25. 21:56

Sanyeey írta:
alehndr írta:
Sanyeey írta:Be kellett volna húzni, gyenge ez a Fehérvár.

Komikus volt. Lehet túl nagy volt a hype, aztán elizgulták a fiúk.

A 3. fehérvári gól Tokody díjas találat volt.
ÁLOMSORSOLÁS!ÁLOMSORSOLÁS!ÁLOMSORSOLÁS! :D

"A fiatal dingó nagyon kedves jószág, ám felnőve bizalmatlanná, harapóssá, rendkívül önállóvá válik, ragadozó természete minduntalan kitör belőle, ezért háziállatként tartása semmiképpen nem ajánlott."

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2024.08.26. 09:54

RC írta:
Deep Purple írta:

A Dózsa név megtagadása óta ezzel az arisztokratikus történettel hitegeti magát az Újpest, de én hajlok rá, hogy kissé halkabbra kellene venni. Semmilyen kézzelfogható nyoma nincsen. Hogy mást ne mondjak, az "Épség, Erő, Egyetértés" mottó időrendben megelőzi a zöldek 3E-jét, de olyannyira érdekelte a közönséget, hogy évtizedekig rosszul idézte, aki egyáltalán tudott róla. Az sem titok, hogy melyek a sikeres időszakok a klub életében. Amikor a középosztály viszonylag jól él Magyarországon - 30 előtt, 90 után - akkor nem a liláknak áll a zászló.

(Csak zárójelben, de az MTK-nak sok ezres közönsége volt a háború előtt. Ők rossz lapot húztak politikailag, hogy nagyon finoman fogalmazzak.)

nyúl
Kincstári Főegerész

HozzászólásSzerző: nyúl » 2024.08.26. 10:31

Deep Purple írta:
RC írta:
Deep Purple írta:Bizonyára túloztam. Ezzel együtt zöldeknél biztosan van egy viszonylag hangsúlyos polgári hagyomány. Innen ered az ideológiájuk az erkölcsről meg a felsőbbrendűségről, amiben tényleg hisznek a hétköznapokban is. A burzsoá középosztály gondolkodik ilyen keretekben mindenhol a világon. Valszeg az MTK is hasonló lehetett valamikor, a többi pesti klub viszont elég tisztán plebejus, ahogy írod. Nagyrészt talán a vidékiek is.

A Dózsa név megtagadása óta ezzel az arisztokratikus történettel hitegeti magát az Újpest, de én hajlok rá, hogy kissé halkabbra kellene venni. Semmilyen kézzelfogható nyoma nincsen. Hogy mást ne mondjak, az "Épség, Erő, Egyetértés" mottó időrendben megelőzi a zöldek 3E-jét, de olyannyira érdekelte a közönséget, hogy évtizedekig rosszul idézte, aki egyáltalán tudott róla. Az sem titok, hogy melyek a sikeres időszakok a klub életében. Amikor a középosztály viszonylag jól él Magyarországon - 30 előtt, 90 után - akkor nem a liláknak áll a zászló.

(Csak zárójelben, de az MTK-nak sok ezres közönsége volt a háború előtt. Ők rossz lapot húztak politikailag, hogy nagyon finoman fogalmazzak.)
Egyetértek abban, hogy az újpesti klub plebejus hátterű. Újpest 1949-ig önálló város volt. Javarészt ipari munkásság lakta. A munkás karakterét megőrizte a Budapestbe olvasztása után is a 80-as évekig.

Az MTK-nak a 2. világháború után is volt közönsége a 80-as évekig. Az 50-es, 60-as években elég szép számú. De még a Verebes-féle MTK-VM korszakban is ezrek jártak a Hungária körútra. Az MTK a 90-es évek elején vesztette el a közönségét végleg, legkevésbé vonzó fővárosi csapatként. S a Fotex-korszak sem generált a sikerek dacára érdeklődést iránta. Ebben közrehatott, hogy az MTK-t nem a rendszerváltást vesztesként megélő milliós tömeg találta vonzónak, hanem egy polgári, s azon belül nagy számban világi zsidó réteg értelmiségi, illetve vállalkozói háttérrel. Az MTK tulajdonképpen "közös ellenség" lett. Az MTK akkor sem tudott megszólítani újabb közönséget, amikor fiatalokra építve bajnokságot nyert 2008-ban.

Savaria1919
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Savaria1919 » 2024.08.26. 10:58

Az UTE nem a melósok csapata volt, hanem az újpesti polgárságé, élén a gyáros Aschner Lipóttal. Korában kiemelkedő, fedett stadionnal, ami a helyi polgárok és vállalkozók pénzéből épült. A melósoknak voltak külön csapataik, köztük a háború után még az élvonalba is eljutó Újpesti MTE-vel, akik az én mostani lakásom helyén lévő, szomszédos bányagépgyár pályáján fogadták ellenfeleiket.
Vidéken ugyanígy megvoltak a polgári csapatok (Sabaria, Attila, Bocskay, Szegedi AK...), csak ezeket a gazdasági világválság és/vagy a háború végképp kinyírt. Vagy saját maguk, amikor túlvállalták magukat mindenféle nemzetközi túrával.
Szombathely jobban szereti a Haladást, mert érzi, hogy szeretetével nem sztárokat és egyéneket támogat, hanem az eszményien tiszta amatőr sportszellemet.
Ez a tiszta sport a Haladás érdeme. A Haladás mindegyik játékosa él-hal az egyesületért, s a csapat minden mérkőzésén mindig megtesz mindent, ami tőle telik, akár az NB2-ben játszik, akár az NB1-ben.
- Képes Sport 1940.

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2024.08.26. 11:02

Savaria1919 írta:Az UTE nem a melósok csapata volt, hanem az újpesti polgárságé, élén a gyáros Aschner Lipóttal. Korában kiemelkedő, fedett stadionnal, ami a helyi polgárok és vállalkozók pénzéből épült. A melósoknak voltak külön csapataik, köztük a háború után még az élvonalba is eljutó Újpesti MTE-vel, akik az én mostani lakásom helyén lévő, szomszédos bányagépgyár pályáján fogadták ellenfeleiket.
Vidéken ugyanígy megvoltak a polgári csapatok (Sabaria, Attila, Bocskay, Szegedi AK...), csak ezeket a gazdasági világválság és/vagy a háború végképp kinyírt. Vagy saját maguk, amikor túlvállalták magukat mindenféle nemzetközi túrával.

ki ne hagyjuk már a Tungit (Ampere, Izzó stb.), az is melós klub volt Újpesten
de az igazi újpesti melós, gyári egyesületek harmadik vonaltól lefelé mozogtak mindig
Peter Rufai - Benedict Iroha, Stephen Keshi, Okechukwu Uche - Sunday Oliseh - Finidi George, Emmanuel Amunike, Augustine "Jay-Jay" Okocha - Victor Ikpeba, Rashidi Yekini - Daniel Amokachi

Savaria1919
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Savaria1919 » 2024.08.26. 11:07

Adamek írta:
Savaria1919 írta:Az UTE nem a melósok csapata volt, hanem az újpesti polgárságé, élén a gyáros Aschner Lipóttal. Korában kiemelkedő, fedett stadionnal, ami a helyi polgárok és vállalkozók pénzéből épült. A melósoknak voltak külön csapataik, köztük a háború után még az élvonalba is eljutó Újpesti MTE-vel, akik az én mostani lakásom helyén lévő, szomszédos bányagépgyár pályáján fogadták ellenfeleiket.

ki ne hagyjuk már a Tungit (Ampere, Izzó stb.), az is melós klub volt Újpesten
de az igazi újpesti melós, gyári egyesületek harmadik vonaltól lefelé mozogtak mindig

persze, meg akkor a vállalati csapatok közül a Phöbust is megemlíteném, ráadásul a harmincas évek második felében kétszer is negyedikek voltak az NB I-ben, a pályájuk meg a Berlini utcában volt
- Képes Sport 1940.

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2024.08.26. 11:48

Ez leírva nagyon szép, de a valóság szerintem az, hogy nagyjából a valaha volt összes újpesti csapat organikus utódja a mai Újpest FC. A polgári emlékek épp ezért bírnak elég kicsi jelentőséggel. Egyébként amennyire tudom, igazi rivalizálás soha nem volt az újpesti klubok között, a melósok simán figyelhették az alsóbb osztályú csapatuk mellett az UTE vagy a Dózsa meccseit is. Épp ezért került a D betű Újpestre, nem azért, mert mások nem pályáztak volna rá. Pláne nem azért, hogy egy iparmágnás csapatot pumpáljanak.

Csak részben kapcsolódik, de mindig csodálkozom egy kicsit, amikor azon megy a vita, hogy egy-egy csapat papíron kinek a jogutódja. Most pont a Hali kapcsán volt/van ilyen kérdés, de újra meg újra előkerül pl. hogy a mostani az nem "a" Vasas vagy nem "a" DVTK. Eléggé egyértelmű, hogy nem papíron dől el.

Vissza: “www.nb1.hu”