Szarka írta:A top3at félreérted, ott arra utaltam, hogy ők nyúlják le a pénz javát. A Sevilla spanyolban élcsapat, de nagyságrenddek kisebb büdzséből oldja meg, mint a Real,Barca, Atleti. Még az Atleti is egy extra szint, de nem akartam túl bonyolítani.
A középcsapatok akik ritkán jutnak ki nemzetközire, a 5.-12. helyezettek.
Pont ezért jó példa a tv pénz. A spanyoloknál csak nemrégiben intézik közösen a tv pénzeket. Talán még a 10es években is úgy volt, hogy a klubok egyesével állapodtak meg a TV társaságokkal. Ezért is tudott jó üzletet kötni a Real-Barca, míg a Sevilla max 3-4 meccsét tudta "jól" eladni, az alsóházi meccsek nagyrészt tv-re se kerültek. Az átlag drukker semennyit se fizetne egy Watford-Norvich vagy egy Huesca-Sevilla meccsért, csak a helyi szurkolók/fanatikusok. No de míg spanyolba nem is kellett ezt megfizetni, a PLnél egybe kapod a csomagot . Kell a Manchesteri Derby? Kell az Liverpool-Arsenal? Akkor megveszed egyben a kicsik meccseivel is. Napi X meccs, ebben benne van a Watford-Norvich is, és a Burnley is, még ha utóbbi egész szezonban csak 8 meccsét adták. A PL tv pénzeinek nagyobb részét nem kapcsolódik közvetítéshez. Alap összeg + helyezési bónusz és erre megy kb 1/3 részben, hogy adták-e a meccsedet.
A PL belátta, hogy egyben jobban eladható, és a közösből jobban kell osztani. A spanyolok nem, így a Sevilla a BL-csoportpénzekből még azért kapott, az ELben viszont már a nagyoknak se jutott sok, mert presztizsében továbbra is a BL árnyékában él.
Jaj, becsületesebben, persze. Biztos az angol maffia kényszerítette a TV társaságokat, hogy jobb dealeket kössenek, az amcsi befektetőket úgy csapdázták be.
Legyen élcsapat a Sevilla, világbajnokok és más komoly játékosok a keretben, európa (szerintem) legjobb klubhimnusza, az egyik legkomolyabb atmoszféra Európában, sportsikerek, és akkor se kiváncsi rájuk a világ és nem hajlandó értük fizetni.
a tv díjak együttes eladása kapcsán igazad van. számomra az kétséges, hogy miért ér 2 és félszer többet a PL, mint a La Liga, amikor az eredmények ezt nem igazán indokolják, nem látom be, hogy a PL jobb 2 és félszer. szerintem már feltettem itt ezt a kérdést, bocs ha önismétlés: ha elvárod, hogy a Barca,Madrid duó osszon le többet a tv jogdíj bevételeiből a Getafénak és a Gironának, akkor miért nem várod el, hogy a Premier League is osszon le az albán, moldáv, és a magyar bajnokságnak?
az angoloknak baromi kevés közük maradt a Premier Leaguehez. pár angol tulajdonoson, edzőn és kb. 50 komolyabb játékoson kivül mindenki külföldi. az angol maffia szerepe így elég csekély. minek utána kb. 20 éve követem a spanyol és kisebb mértékben az olasz labdarúgást, nem véletlen, hogy nem őket hoztam példaként a feddhetetlenségre, és ellenpéldaként az angol modellre. amiket a Deportivo kapcsán olvastam, hallottam, ahhoz képest Nikházi Kálmán, meg B. Péter, sőt még Mamics mester is pályakezdők.
Maradonapoli kartárs által esetleges opcióként felhozott és a citált nso-s cikkben is említett szurkolók megzabolázása témához annyit, ami engem és talán másokat is a legjobban irritál. én úgy látom, hogy a többlet pénz kedvéért, hogy semmiképp ne legyenek balhék, kiöntötték a fürdővízzel a csecsemőt is Angliában. méregdrága áron ül a felső középosztály a színházban és tapsolnak, ha látnak valami szépet. mondjuk egy taccsot 70 méterre az ellen kapujától. az átlag angol meg olaszba, németbe, spanyolba jár meccsre, ha hangulatra vágyik, megfizethető áron. az általam egyáltalán nem kedvelt Deschampsnak és Klinnsmannak is voltak a témában korrekt megnyilvánulásai.
kiváncsian várom Adamek úr Ajaxot érintő történelmi negativ példáit, én annyit látok, a zágrábi Dinamo módjára időben lerabolva az országot és skandináviát, összegyűjtik a legnagyobb tehetségeket, akikbe egy szint után nem fektetnek értelmezhetetlen összegeket, hanem eladják őket a rögbi hazájába, illetve néha Madridba vagy Barcába. de nem fizetnek 70 millát egy Isákért a Sociedadnak mellényzsebből évi 10 gólért.