A német egy fura nyelv. Én csak magánúton, meg önszorgalomból tanultam. Nyilván az a Hochdeutsch, amit én hallgattam leckeként. Az ARD-n értem a hírek zömét, de amikor Münchenben jártam (egyetlen német utam életemben), nem értettem, mit vakerált a bajor átlagember.SuperDepor írta:nyúl írta:A védekezést stabilizálta. Azt jól mérte fel, hogy milyen antifutball kell egy lassú, statikus kerettől. A meccsek többségét lehoztuk nulla kapott góllal. Pintérben senki sem hitt, az volt a téma, hogy órákat vesz, hogy az anyanyelvén el tudjon mondani nevetést nem kiváltó három mondatot nyelvhelyességi hiba nélkül. Dárdai hozott és átsugárzott egy aurát, ami önbizalmat adott. Annak semmilyen tudásbeli alapja nem volt, de működött.Adamek írta:kb. a papírformát hozta a többi meccsen nézhetetlen focival és mindig egy mákos villanással, az a tuképpen felesleges bukaresti pontmentés tette őt az azóta markórosszozós fekete pólósok szemében nemzeti hőssé
a én szememben mindig is egy pökhendi, nagyotmondó piás szürke volt és marad, nem érdemli meg a pozit amit betölt (a helyzetbe hozott haverokról meg ne is beszéljünk, csoda, hogy a fijjai még nincsenek lilában)
Mindezt javára írom.
Emberként nem ítélem meg sokkal kedvezőbben, mint te vagy Pisti. Engem nagyon kellemetlenül lepett meg, hogy az apja, Pali bácsi, aki nem élt 20 évet Németországban, mennyivel értelmesebben és szerényebben beszélt, holott véméndi parasztfiú volt. Jóval 30-on túl láttam játszani gyerekkoromban a PMSC-ben, jobb futballistának tűnt, mint a fia bármikor, holott a töredékét nem érte el annak, amit Pali.
Mi, akik emlékszünk a 90-es évekre, tudjuk, hogy soha nem volt sztárfutballista. Nem értem, miért állít magáról ilyet. 16 évesen debütált, nyilván számított, hogy az apja és a nagybátyja is elismert játékosok voltak a megyében, az apja klublegenda. Amikor támadó középpályás volt, sem éreztem átütőnek. 4-4,5 év alatt 14 nb1-es gólt lőtt, az akkor élcsapat BVSC-ben 26 meccsen hármat. Ez a sztárság? Bundesliga 2-be igazolt. Akkor ez volt a sztárság? Odakint azonnal málhás szamár lett. Dicséretes a klubrekord, de cihelte a zongorát, nem játszott rajta. Ma meg úgy beszél, mintha Göröcs Titi lett volna.
A szakmai igazgatóságát hasonlóan látom. Az edzői ambíció elfogyása is mögötte van. Az urambátyám világ kényelme.
Így-így. Szerencséje volt, h a németek visszarendelték, mert az átsugárzott önbizalma ezt a 4-5 meccset töltötte ki. Megtudni már nem fogjuk, de kétlem, h hosszabb távon működött volna. Nem volt meg hozzá a kellő IQ-ja - elsősorban a verbális intelligencia - és EQ-ja. A vagányságáról, bátorságáról pedig mindent elmond, miután kétszer EL-be vitte a berlinieket - tegyük hozzá, h ezt a 7. és 6. hely jelentette, ami nagyjából középmezőny - nem volt mersze másik bundesliga csapat kispadjára ülni, inkább ment a gyerekekhez bohóckodni. Jött a hülye magyarázkodással, h a családja Berlinben él, nem akar más városba költözni stb. Az újpesti szerepvállalása tökéletesen beleillik a karrierje sormintájába. Hallottam többször nyilatkozni németül - 10+ év után talán állást foglalhatok ebben - tipikus kelet európai aki nagyon németnek akar mutatkozni, a hülye akcentusa persze rögtön elárulja. Egy pojáca.
A németek azonnal kiszúrják, hogy nem vagy német. S most nem arra célzok, hogy nem beszélsz valami szász, bajor, észak-német stb. dialektust, hanem más
dallammal beszélsz, pl. magyarként első szótagot nyomsz meg, ami náluk nem jellemző, máshogy ejted az - r - t a "ch" - t stb. Ők hangokat szavak végén nem ejtenek. Hadarnak.
Pali nagyon magyarul beszél németül, ez levágós az én fülemnek is, pedig max. középfokon tudok, de egyébként egyfajta magyaros humorral. S állítólag ezt ott bírják.
Löw Cica beszél jól, ott én már szinte nem hallom a különbséget. Vagy jobb nyelvérzéke van, vagy nem tudom. Lisztes se egy hülye ember, de ő is nagyon kínlódik, elég minimál szókincsen beszél. Bem mondanád meg, hány évet húzott le ott. Szabics viszont szintén jól. Szóval leginkább nyelvérzék függvénye lehet.