Javier Arizmendi írta:dingo írta:Cselszky írta:Meghatározó élmény. Talán 0-2-nél értünk be, szerencsére kissé kapatosan, így könnyebb volt elviselni az egészet. Befelé menet láttuk Puskás Öcsit. A Backstreet boysok Everybodyjára vonaglott a lelátó népe, önmaga szórakoztatására. A tapsra én is emlékszem. Maró gúny és megvetés elegyét kapták a játékosaink, Bánfi szerencsétlenkedését hangosan röhögték.
A jónép előre érezte a katasztrófát. A meccs nem is a Népstadionban, hanem az Üllőin volt mégis csak jó fél- kétharmad ház volt. Egy vb pótselejtező első meccsén.(mondjuk aki látta a selejtezőket az megérti miért) Ez ma már elképzelhetetlen lenne, ölnék egymást a jegyekért.
Pedig akkor megeloztuk Svájcot, ami mostanában csak egy álom, ikszeltunk a vb ezüstermes brazilokat verő norvég aranygenerációval. Úgy emlékszem októberben volt a meccs és cefet hideg volt. Valami becsipodes lehetett ez az Üllői akkoriban, az olimpiai ultrapotselejtezo meccs is ott volt, full teltházzal, Győrből mentünk fel, és nem volt jegy.
Akkoriban már statikailag gond volt a Népstadionban a felső karéjjal. A pálya pedig messze volt a lelátótól, s feltételezem, hogy arénahangulatot akartak. A selejtezőkön nem volt teltház. Nem lett volna olyan atmoszféra, mint az akkoriban nemzetközi meccsre szinte egyedül alkalmas Üllői úti pályán, amihez a közelmúlt kevés jó élménye is kötődött (olimpiai kijutás, BL-meccsek).
Peches dolog volt kifogni egy csapatot, amelyben játszott két korszakos zseni, ha a csúcson túl is, és több Európa-klasszis. Ráadásul a háború miatti eltiltás 3 tornát vett el tőlük. Ki is voltak éhezve. A szerb mentalitás olyan, hogy ha érzi a fölényt, igyekszik azt demonstrálni.
A fentiekkel együtt is a heteshez a tudásbelin túl lelki alárendeltség is kellett.
Én nem emlékszem másik olyanra, hogy a hazai publikum lelkesedésből percek alatt átesett kárörömbe. Pedig láttam súlyos zakókat. 91-ben az MTK a Vágóhíd utcában 7-1-re legépelte a Lokit. Gyerek voltam még, kaparta a torkomat a majdnem sírás, de az emberek nem kárörömködtek, inkább letargiába zuhantak vagy elindultak bőven a lefújás előtt haza.
Azt hiszem, így kompenzált a magyar lélek a megaláztatás miatt.
Semmi keresnivalónk nem volt a vb-n amúgy sem. Akkor kerültem Pestre első évfolyamra. Nem rázott meg, de nem is röhögtem. Emlékszem, hogy Gyárfás berendelte Csankot a Nap TV-be, hogy torozzon a futballunk tetemén, meg önkritikára bírja a kapitányt. Hegyi Iván azt írta róla a Népszabiban, hogy a "szürkék hegedűse". Tehát a nép is megkapta az indulati levezetést.