Javier Arizmendi írta:Szarka írta:Javier Arizmendi írta:Sajnos elmegyünk az nfl irányába, hogy a népek könyvből akarnak futballozni. Pont, hogy rohadt fontos hangsúlyozni, hogy mi az egyszeri és megismételhetetlen, mert felnőtt egy generáció vagy ketto, akik már nem tudnak 20rol lőni, kulsovel egyáltalán nem, senki nem mer vagy tud egy az egyezni, cselezni, és 20 méternel messzebbre senki sem passzol. Ha mégis, én nem bánom, hogy Nyíl vagy Hegyi kihangsúlyozza. Engem a szakmazassal lehet kiidegelni.
Hogy ne cseleznének a mai fociban, ne lennének félpályás gólpasszok, vagy 16-on kívülről lőtt gólok, az nettó vakság.
Lehet nézegetni összeállításokat Trent Alexander-Arnold passzaiból, De Bruyne passzaiból is lehet válogatni, ugyanez Modric vagy Kroos labdáiból.
Cselező szélsőket akarsz látni: Williams, Lamal, Kudus, Vini Jr ( de az egész brazil támadó hármast ide vehetjük ).
Távoli gólokra is rászűrhetsz, fogsz abból is találni épp eleget.
Ami változott, hogy kevesebb a vakon rábaszott labda távolról, ami amúgy is védőbe vagy a nézők közé szállt. Továbbra is lőnek távoli gólokat, csak már inkább kivárják a jobb pozíciót.
Távoli gólok szezononként a PL-ben:
https://www.premierleague.com/stats/top ... oal?se=578
Passzok esetében szintén bár kevesebb a hosszú passz, ez megint csak inkább annak szól, hogy biztosabbra mennek, és pl a kapusok is már nem vakon basszák előre a labdát, ahogy a védők is egyre technikásabbak lettek. A passz hatékonyság ennek is köszönhető, nem a sok rövidpassznak a középpályán.
A cselezésből max jóval kevesebb az öncélú, előnyt nem hozó csel, ami egy élsportnál nem meglepő. De még az elmúlt 1-2 évig itt volt egy Neymar, akit körbeszopkodott volna mindenki bármelyik évtizedben, de szerencsétlenségére egy CR-Messi korszakba került, ahol elnyomta a médiahang.
Hosszabban a távoli gólokról egy BBC cikk:
https://www.bbc.co.uk/sport/extra/7ruba ... e-screamer
Ez a bbc cikk engem igazol, arrol ír , hogy a 16oson kívüli gólok aránya 22%rol 12re csökkent 20 ev alatt, a 16oson kivulrol elengedett lovesek száma 30kal esett vissza, és ezek a lövések is 2 méterrel közelebbről kerulnek suvasztasra.
Ha a grafikont nézem, a 2006/7 év kicsit kirívó eset lehetett ( régebbi adat nincs fenn náluk) , mar 2008/2009-ben kb 15% volt. Ha a 22% volt régen az átlag, akkor már 2008-ban elveszett ez.
A 15-12% meg már nem olyan mervadó különbség. Kevesebb, de nem fele. De én se azzal jöttem, hogy ne lenne kevesebb, hanem hogy továbbra is vannak ( vs "felnőtt egy generáció vagy ketto, akik már nem tudnak 20rol lőni").
Kevesebb lövés, de jobb helyzetből, valószínűleg jobb helyzetkihasználással is. Darabra valószínű kevesebb van, de ha 2008-hoz nézed , vagy a környékéhez, nem a fele.
A gyerekeknek nem kell külön kiemelni a zseniális mozzanatokat, kb csak azt nézik a tik-tok compokban, ahol két percre össze van vágva XY mekkora penge. Ezért is hiszik sokan, hogy CR nagy szabilövő, mert csak a gólját nézik, a kihagyott 46 másik lövést már nem. :D