Szarka írta:Nem eseztlen költésre kell gondolni, hanem a normál működéshez szükséges gazdasági háttérre. A TV pénzekre, a jegybevételekre, a merch-re. Ázsiát első helyre tettem piac tekintetében és csak utána Európát. Pont hogy csak random gazdag ha beleönti a pénzét még nem hoz létre sikeres ligát, de még csapatot se. Ha a szurkolók is csak statiszták hozzá, ha a bevételeid 95%-a a tulaj által beleölt pénz, az nem fog kitartani pár évig se, és főleg nem lesz népszerű.
Ahogy az MLS-re se cuppantak rá európaiak pedig már 30 éve vezetnek le ott kedvenc sztárok, úgy főleg nem fognak egy muszlim ligát nézni , ahol a kultúrájuktól idegen csoportok szurkolnak, és nulla kötődésük van bármelyik klubhoz. Az európai piac túlnyomó többsége marad a helyi csapatoknál, és annyit nem esik a színvonal, hogy teljesen elengedjék őket. Főleg az olyan patrióták, mint a németek. Max nem fognak 100 milliót kiadni egy játékosért, hanem csak 30-40-et. Attól, hogy a Dortmund 10 éve semmit se nyert, nincs mögötte milliárdos tulaj és nem vásárol össze sztárokat, még van mögötte egy erős szurkolótábor és vásárlóerő, hogy azért a liga második legjobb klubja legyen. Az arabokkal talán a PL legtöbb klubja is hasonlóvá válik, mint a német vagy spanyol csapatok, de ott is megmarad a top 4 legalább, akik továbbra is megengedhetik, hogy költsenek 50-60 milliót is egy játékosra. A TV pénzek még 3 évig biztos vagyont jelentenek, és utána se fog a tizedére csökkenni.
A Szaudi liga ha az arabok álmaként be is válik, akkor se fogja tudni a teljes piacot elorozni, se az összes játékost, se az összes nézőt. Nem viheti el 5-10 liga vagyonát, és minden sztárját.
ezt már jeleztem, de Szaud Arábia nem Katar. az Ittihad akárminek átlagosan több nézője van, mint a Chelseanek, a Juventusnak vagy a Sevillának, a gyengélkedő Valenciának:
https://www.transfermarkt.com/saudi-pro ... on_id/2022az esztetlen pénzköltés kapcsán arra gondoltam, hogy Arábiában a pénz sosem fog elfogyni, a szándék esetleg. az európai tv nézők már megint csak nem igazán számítanak, amikor Ázsiában tizszer annyi előfizető van, és ezáltal a tv-s pénzek 2 harmada onnan jön, még ha az a csekély számú norvég, vagy szlovén esetleg egyenként többet is fizet, mint a 10-szer annyi paki mondjuk.