zaggar írta:Más: a 90-es években már jellemzően 1-2 000 néző előtt játszottak ezek a fellegvárak is. Békéscsaba, Győr stb akkor hozott jellemzően több nézőt, amikor úgy tűnt, h a bajnoki címért mennek. Amikor visszaestek, a nézők is eltűntek. (igaz rémlik az ETO_DVTK 5-4-es meccs is 20 000 körüli nézővel, de az erős kivétel volt)
A futball vonzereje jóval korábban meghótt, minthogy bejöttek a gombnyomogatós alternatív programlehetőségek, és ez osztálytól független. Egerszegen évekig várták az újabb elsőosztályt, most mennyi a nézőszámuk átlagban? Van 3000?
A röhej az, h pl a Sassuolot néző nélküli csapatnak könyveljük el, de ha este belekukkantasz a teljesen érdektelen végeredményű meccsükbe, láthatod, h többen lesznek rájuk a helyszínen kiváncsiak, mint egy komplett nb1-es fordulóra.
picit megvágtam az írásod, de olvastam és az egészre reagálok: a Sassuolo kapcsán azért azt hozzátenném, hogy egy 60 milliós ország 700 ezres provinciájának egyetlen elsőosztályú csapata.
a magyar résszel félig-meddig egyetértek, Sabaria kolléga segíthetne, hogy az ő fiatal csikó korosztályában ismer-e bárkit, akit érdekel a magyar klubfutball. egyszerűen kevésbé érdekli az embereket a labdarúgás, főleg nem a fiatalokat, és főleg nem a helyi klubfutball. én így érzem legalább is. amúgy szerintem ez a teljes kelet európai és balkáni régióra is igaz. a színvonal alacsony, hazai játékosok aránya alacsony, korrupció magas, bunda, bírói csalás mindennapos, elmebeteg klubtulajok általánosak. érdekes, hogy pl. az alacsonyabb lakosságú dán, norvég, svéd, osztrák, skót ligában (mondjuk egy Hearts, Hibs, Aberdeen) nem hiszem, hogy sokkal jobb futballt nyomnak, mint nálunk, mégis jobbak a nézőszámok. amit ki akarok ebből hozni, és így értettem a minap a tótok kapcsán is, ahol az ország 2., 3., és 5. legnagyobb városa is elsőosztályú csapat nélkül van, a fővárosból egy csapat van, hogy egy 70-150 ezres (vár)megye székhelyen statisztakailag mégiscsak több esély van, hogy kifárad pár ezer ember kéthetente a stadiba, mint egy 7-15 ezres városkában.