HozzászólásSzerző: nyúl » 2022.12.18. 21:26
A Maradona-Messi kérdésben nem lehet, talán nem is szabad dönteni, sorrendet állítani.
Úgy igyekszem felfogni, hogy ennek a szerencsés népnek két ilyen ragyogó csillag is jutott. Most csak képzeljük el, milyen lehet argentinnak születni mondjuk a 70-es évek elején, s úgy eljutni az ötvenéves korig, hogy két ilyen pályafutást végigélsz. Két külön-külön megismételhetetlent, semmihez sem hasonlíthatót.
Nekem Maradona csak epizódokban, túlnyomórészt archív felvételekben adatott meg. "Élőben" (mármint egyidejűleg) csak világbajnokságokon láttam, s néhány kupameccsen. Talán összesen 30 meccsét sem láttam, de ha igen, 50-et szinte kizárt.
Messi esetében viszont a tinédzser kortól máig, s szinte hetente követhettem az eseményeket. Neki alsó hangon 200 meccsét láttam, de ez lehetne 7-800 is.
Maradona mítosz volt, aki pár évente megelevenedett, Messi kb. 27 éves korom óta napi, heti valóság.
Először lehettem tanúja valami rendkívülinek. Mintha a Zeneakadémián hetente játszana Bartók, sőt, Bécsben Mozart, s én gyakran meghallgatom.
Nem tudok más ilyen kortárs élményt felidézni, ami egyszerre egyetemes, objektíven példátlan, teljes, és ennyire személyesen is hatott rám.