Amikor Marco Rossi szövetségi kapitány még a Honvéd vezetőedzője volt, az egyik, bajnoki mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, kérdésre válaszolva elmondta, hogy három nyelven mindenképpen anyanyelvi szinten beszél (olasz, spanyol, angol), de a magyarba bizony beletörik a bicskája.
Viszont voltak kifejezések, melyeket már akkor, évekkel ezelőtt tudott magyarul, ezeket el is mondta az összejövetelen (nem nehéz kitalálni, melyek voltak ezek), de hozzátette mosolyogva, biztos, hogy benne van a hiba, hogy nem tud folyékonyan megtanulni magyarul.
Rossi ezzel arra utalt, hogy a gyönyörű magyar nyelv szépsége és nagysága abban rejlik, hogy a külföldiek számára nehezen sajátítható el.
Ihor Haratin, a Ferencváros télen szerződtetett 23 éves ukrán utánpótlás-válogatott futballistája a Nemzeti Sportnak adott terjedelmes interjút, a beszélgetés a magyar nyelvvel kapcsolatos élményeinek a felelevenítésével kezdődött:
„Munkácson tényleg magyar nyelvű óvodába járt?
Igen, így van, az odahaza élő barátaimmal még most is belekeverünk néhány magyar kifejezést a beszélgetésünkbe. Gyermekkoromban a szüleim eldönthették, hogy magyar vagy ukrán nyelvű óvodába iratnak-e be, és az előbbi mellett döntöttek. Édesanyám a mai napig remekül beszéli a magyart, sajnos az én tudásom alaposan megkopott.
Azért néhány kifejezésre még emlékszik?
A köszönöm szépen és minden rendben simán megy, de érdekes, olyan szavak is megmaradtak, mint például a krumpli. Édesanyám ágáról vannak magyar felmenőim, és mindenki nagyon örül, hogy a Ferencvároshoz kerültem, hogy Budapestre költöztem, hiszen így csupán háromszáz kilométerre vagyok tőlük, gyakran meglátogathatnak. A barátnőmmel közösen költöztünk ide, már most imádjuk a várost, az új klubomat.”