famate írta:zaggar írta:famate írta:A kurva az egy társadalmilag lenézett foglalkozás. Ha Gyarmati Esztert, vagy a partjelző nőt (tavaly Diósgyőr) csak azért kurvának nevezik, mert ő nő, akkor az szexizmus. A bányásszal nyilván nincs ugyanez, már csak azért sem, mert a bányásznak nincs pejoratív értelme, míg a kurva a prostituált negatív jelentéstartalmú megfelelője (lásd még: homoszexuális/meleg vs. buzi).
Oké, ez így elfogadható érvelés. Feltéve persze, h valóban nem űzi ezt a foglalkozást, mert akkor valós, h nem ténymegállapítást tettek vele kapcsolatban, hanem megsértették.
De ha nem bánod, további kérdésem is lenne: a szexista jelző csak kifejezésekre vonatkoztatható? Vagy valamilyen viselkedési mód is, amire ez ráhúzható, és akkor az pl micsoda?
Én pl. bizonyos munkakörbe nem szívesen veszek fel férfit/nőt, ami a saját nyomorult nemi sztereotípiáimból adódik, és nem egyszer rám cáfolt már az élet. Vagy pl. sokáig nem szerettem férfi fodrászhoz járni, egy ismerősömet meg zavarta, hogy egy óvóbácsi volt gyakorlaton a gyereke óvodájában. De az is ilyen, amikor az előző cégemnél a főnök rendszeresen közepesen gusztustalan módon flörtölt a jól kinéző csaj munkatársakkal, illetve a női munkatársakat jobban ellenőrizgette, mint a férfiakat (+ sokszor mi kaptuk a szakmailag neccesebb munkákat).
Nekem ezek a példák leginkább emocionális okokra vezethetők vissza. Nyílván létezik mindenkiben egyfajta - ha nem is kifejezett ellenérzés, de negatív töltetű - rácsodálkozás pl az óvóbácsira.
Ugyanakkor valóban van olyan szakma (pl visszatérhetünk a bányászhoz), vagy egyáltalán olyan élethelyzet (felcser a lövészárokban vagy egyáltalán a gyerekszülés) , ahol csak az egyik nemnek van keresnivalója. Ebből fakadóan kellene egy egyértelmű határvonalat húzni, h mi az, ami "szexistának" minősíthető, de éppen ezért nem is lehet. Mert ha azt mondom a kolléganómnek, minden hátsó szándék nélkül, h szép a szeme, vagy ma nagyon csinos, vagy bármi hasonló, aminek semmi köze a munkavégzéshez, az is minősíthető szexista kijelentésnek, attól függően, h kinek milyen a gusztusküszöbe? (de hülye szó ez is..)
Értem a logikádat -legalábbis érteni vélem -, de végeredményben ez megint egy újkori hülyeségnek tűnik..