Szombati foci: Fradi-Vidi!

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

Re: Szombati foci: Fradi-Vidi!

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2024.08.26. 13:25

nyúl írta:
Deep Purple írta:
RC írta:A vállalati csapatok plebejus gyökerűek (DVTK, ETO, Hali, Pesten a BVSC, Csepel, Vasas), de az UTE pont nem, ahogy az MTK, FTC és a Kispest sem. Tornázni, atletizálni szerintem polgári elfoglaltság volt akkoriban, az más kérdés, hogy a fővárosban ezek a csapatok lettek sikeresek a vállalati klubok ellenében, ezzel együtt jött a szélesebb közönségréteg. Mínusz MTK, ők megmaradtak "burzsoáknak".

Szerk: a csepeli klub csak később, a '30-as években kötődött össze a Weiss Manfréd Művekkel, és az orosz megszállásig a Torna szó benn volt a nevében.

A Dózsa név megtagadása óta ezzel az arisztokratikus történettel hitegeti magát az Újpest, de én hajlok rá, hogy kissé halkabbra kellene venni. Semmilyen kézzelfogható nyoma nincsen. Hogy mást ne mondjak, az "Épség, Erő, Egyetértés" mottó időrendben megelőzi a zöldek 3E-jét, de olyannyira érdekelte a közönséget, hogy évtizedekig rosszul idézte, aki egyáltalán tudott róla. Az sem titok, hogy melyek a sikeres időszakok a klub életében. Amikor a középosztály viszonylag jól él Magyarországon - 30 előtt, 90 után - akkor nem a liláknak áll a zászló.

(Csak zárójelben, de az MTK-nak sok ezres közönsége volt a háború előtt. Ők rossz lapot húztak politikailag, hogy nagyon finoman fogalmazzak.)
Egyetértek abban, hogy az újpesti klub plebejus hátterű. Újpest 1949-ig önálló város volt. Javarészt ipari munkásság lakta. A munkás karakterét megőrizte a Budapestbe olvasztása után is a 80-as évekig.

Az MTK-nak a 2. világháború után is volt közönsége a 80-as évekig. Az 50-es, 60-as években elég szép számú. De még a Verebes-féle MTK-VM korszakban is ezrek jártak a Hungária körútra. Az MTK a 90-es évek elején vesztette el a közönségét végleg, legkevésbé vonzó fővárosi csapatként. S a Fotex-korszak sem generált a sikerek dacára érdeklődést iránta. Ebben közrehatott, hogy az MTK-t nem a rendszerváltást vesztesként megélő milliós tömeg találta vonzónak, hanem egy polgári, s azon belül nagy számban világi zsidó réteg értelmiségi, illetve vállalkozói háttérrel. Az MTK tulajdonképpen "közös ellenség" lett. Az MTK akkor sem tudott megszólítani újabb közönséget, amikor fiatalokra építve bajnokságot nyert 2008-ban.

Köszönöm a kiigazítást.

Maradonapoli
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Maradonapoli » 2024.08.26. 14:22

nyúl írta:
Deep Purple írta:
RC írta:A vállalati csapatok plebejus gyökerűek (DVTK, ETO, Hali, Pesten a BVSC, Csepel, Vasas), de az UTE pont nem, ahogy az MTK, FTC és a Kispest sem. Tornázni, atletizálni szerintem polgári elfoglaltság volt akkoriban, az más kérdés, hogy a fővárosban ezek a csapatok lettek sikeresek a vállalati klubok ellenében, ezzel együtt jött a szélesebb közönségréteg. Mínusz MTK, ők megmaradtak "burzsoáknak".

Szerk: a csepeli klub csak később, a '30-as években kötődött össze a Weiss Manfréd Művekkel, és az orosz megszállásig a Torna szó benn volt a nevében.

A Dózsa név megtagadása óta ezzel az arisztokratikus történettel hitegeti magát az Újpest, de én hajlok rá, hogy kissé halkabbra kellene venni. Semmilyen kézzelfogható nyoma nincsen. Hogy mást ne mondjak, az "Épség, Erő, Egyetértés" mottó időrendben megelőzi a zöldek 3E-jét, de olyannyira érdekelte a közönséget, hogy évtizedekig rosszul idézte, aki egyáltalán tudott róla. Az sem titok, hogy melyek a sikeres időszakok a klub életében. Amikor a középosztály viszonylag jól él Magyarországon - 30 előtt, 90 után - akkor nem a liláknak áll a zászló.

(Csak zárójelben, de az MTK-nak sok ezres közönsége volt a háború előtt. Ők rossz lapot húztak politikailag, hogy nagyon finoman fogalmazzak.)
Egyetértek abban, hogy az újpesti klub plebejus hátterű. Újpest 1949-ig önálló város volt. Javarészt ipari munkásság lakta. A munkás karakterét megőrizte a Budapestbe olvasztása után is a 80-as évekig.

Az MTK-nak a 2. világháború után is volt közönsége a 80-as évekig. Az 50-es, 60-as években elég szép számú. De még a Verebes-féle MTK-VM korszakban is ezrek jártak a Hungária körútra. Az MTK a 90-es évek elején vesztette el a közönségét végleg, legkevésbé vonzó fővárosi csapatként. S a Fotex-korszak sem generált a sikerek dacára érdeklődést iránta. Ebben közrehatott, hogy az MTK-t nem a rendszerváltást vesztesként megélő milliós tömeg találta vonzónak, hanem egy polgári, s azon belül nagy számban világi zsidó réteg értelmiségi, illetve vállalkozói háttérrel. Az MTK tulajdonképpen "közös ellenség" lett. Az MTK akkor sem tudott megszólítani újabb közönséget, amikor fiatalokra építve bajnokságot nyert 2008-ban.

emlékszem, fradista osztálytársam miskolcról utazott fel "a zsidó emtéká ellen a celtic-nek szurkolni" a bl-selejtezőben, gondolom pesten várta a többi fradista :)
Burnsley FC, Borussia Münchengladbach

nyúl
Kincstári Főegerész

HozzászólásSzerző: nyúl » 2024.08.26. 17:07

Savaria1919 írta:Az UTE nem a melósok csapata volt, hanem az újpesti polgárságé, élén a gyáros Aschner Lipóttal. Korában kiemelkedő, fedett stadionnal, ami a helyi polgárok és vállalkozók pénzéből épült. A melósoknak voltak külön csapataik, köztük a háború után még az élvonalba is eljutó Újpesti MTE-vel, akik az én mostani lakásom helyén lévő, szomszédos bányagépgyár pályáján fogadták ellenfeleiket.
Vidéken ugyanígy megvoltak a polgári csapatok (Sabaria, Attila, Bocskay, Szegedi AK...), csak ezeket a gazdasági világválság és/vagy a háború végképp kinyírt. Vagy saját maguk, amikor túlvállalták magukat mindenféle nemzetközi túrával.
Ez történetileg kb. a múlt század 30-as éveinek végéig igaz. A 40-es évek második felétől a rendszerváltásig az Újpest munkáscsapat volt, a közönsége javát a munkásosztály adta.

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2024.08.26. 19:22

Blagojevic raus..
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.

Sanyeey
Világsztár
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Sanyeey » 2024.08.26. 19:32

SuperDepor írta:Blagojevic raus..

Azt is ki kellene, aki ezeket az igazolásokat véghez vitte a nyáron.
DEBRECENI VSC

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2024.08.26. 19:45

Fityula -> ÚFC
akkor mégsem idén cserélnek minket le rájuk
Peter Rufai - Benedict Iroha, Stephen Keshi, Okechukwu Uche - Sunday Oliseh - Finidi George, Emmanuel Amunike, Augustine "Jay-Jay" Okocha - Victor Ikpeba, Rashidi Yekini - Daniel Amokachi

Sanyeey
Világsztár
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Sanyeey » 2024.08.26. 20:33

Adamek írta:Fityula -> ÚFC

Máté Csabesz Debrecenbe tart
DEBRECENI VSC

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.26. 20:44

nagy ötlet volt nyugdíj előtt egy évvel elhozni
Újpest-Munkás
Serie A iránt érdekl?d? (Milan és a többiek)

"Az ön parancsa nekem nem parancs. Az én látható f?hatóságom az árkodi püspök meg a vallás- és közoktatásügyi miniszter, a láthatatlan meg, aki ígéreteimet számon tartja, maga a megváltó Krisztus."

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2024.08.26. 20:45

Sanyeey írta:

Jól jártok vele.
Gondolom én.....
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2024.08.26. 20:52

Sanyeey írta:

véleményes
de majd kiderül, ennél a Baglyosnál nem lesz sokkal rosszabb szerintem de azért nem egy nagy mágus
Peter Rufai - Benedict Iroha, Stephen Keshi, Okechukwu Uche - Sunday Oliseh - Finidi George, Emmanuel Amunike, Augustine "Jay-Jay" Okocha - Victor Ikpeba, Rashidi Yekini - Daniel Amokachi

nyúl
Kincstári Főegerész

HozzászólásSzerző: nyúl » 2024.08.26. 20:59

Adamek írta:
Sanyeey írta:

véleményes
de majd kiderül, ennél a Baglyosnál nem lesz sokkal rosszabb szerintem de azért nem egy nagy mágus
A dobogót tűzték ki célul. Biztos megdöccent az aranyvisa az asztalon, amikor a csíkokat húzták a hóban.
Jó lesz az bennmaradásnak is. Azt Csabi szerintem hozza. Esetleg télen szerválhatna valami futballistát is.

Cselszky
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Cselszky » 2024.08.26. 21:23

Sajnálom, én kedveltem a szerbet. Azt is látom, hogy már tavaly is sok kritika övezte, most meg végképp, sokan kifejezetten alpári stílusban beszéltek róla, amit szerintem nem érdemelt.
Azt megértem, hogy az Újpest-meccs kicsapta a biztosítékot, de adtam volna még 1-2 meccs türelmet. Persze az is lehet, hogy a játékosok ellene fordultak, és már neki sem volt kedve egy ellenséges közegben folytatni.
Szerintem rizikós a döntés, remélem, jól sül el.
Kialakított egy teljesen új játékot, amit a közönség egy része sosem kedvelt, és az utóbbi időben már kevéssé működött. A megboldogult Ferenczi Attila nagyra becsülte a törekvéseit.
GARAMVÖLGYI LAJOS (1952-2008) :( Köszönet mindenért, Gara! MIKLÓS FEHÉR (1979 - PARA SEMPRE) Tóth Móni, nyugodj békében! :( Soha nem feledünk! R.I.P. Baldj! :( DVSC-TEVA!

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.26. 22:13

Koman Vladimir hivatalosan is befejezte a pályafutását.
Fiatalon azt gondoltam róla, h messzire juthat a tudása alapján, de vagy nagyon benéztem a srácot vagy ő kanyarodott valahol nagyon rossz irányba.
Viszont bejárta a fél világot, amolyan mini-Vadóczként, tképpen ez is emlékezetes dolog lehet a számára, még ha kezdetben nem is ilyen emlékek gyűjtését képzelte el.
Újpest-Munkás

"Az ön parancsa nekem nem parancs. Az én látható f?hatóságom az árkodi püspök meg a vallás- és közoktatásügyi miniszter, a láthatatlan meg, aki ígéreteimet számon tartja, maga a megváltó Krisztus."

Mech
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Mech » 2024.08.26. 22:18

Szerintem ez nem jó döntés. Szurkolók diktálnak ezek szerint ott is. Nem bánnám ha maradna Magyarországon, azon kevesek közé tartozik akik emeltek a hazai színvonalon.

Mech
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Mech » 2024.08.26. 22:21

zaggar írta:Koman Vladimir hivatalosan is befejezte a pályafutását.
Fiatalon azt gondoltam róla, h messzire juthat a tudása alapján, de vagy nagyon benéztem a srácot vagy ő kanyarodott valahol nagyon rossz irányba.
Viszont bejárta a fél világot, amolyan mini-Vadóczként, tképpen ez is emlékezetes dolog lehet a számára, még ha kezdetben nem is ilyen emlékek gyűjtését képzelte el.

Szerintem korrekt pályafutás van mögötte (magyar szinten mindenképp), talán, ha tovább maradt volna a Sampdoriánál jobban járt volna.
Filkornál sokkal többre vitte, ha lehet valakihez hasonlítani a pályáját.

Cselszky
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Cselszky » 2024.08.26. 22:24

Be is jelentették az edzőváltást.
GARAMVÖLGYI LAJOS (1952-2008) :( Köszönet mindenért, Gara! MIKLÓS FEHÉR (1979 - PARA SEMPRE) Tóth Móni, nyugodj békében! :( Soha nem feledünk! R.I.P. Baldj! :( DVSC-TEVA!

Cselszky
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Cselszky » 2024.08.26. 22:26

Mech írta:

Szerintem ez nem jó döntés. Szurkolók diktálnak ezek szerint ott is. Nem bánnám ha maradna Magyarországon, azon kevesek közé tartozik akik emeltek a hazai színvonalon.

"Szurkolók diktálnak ezek szerint ott is."
A játékosok. Állítólag Dzsudzsák vezérletével "menesztették".

zaggar
Kulcsjátékos

HozzászólásSzerző: zaggar » 2024.08.26. 22:33

Mech írta:
zaggar írta:Koman Vladimir hivatalosan is befejezte a pályafutását.

Szerintem korrekt pályafutás van mögötte (magyar szinten mindenképp), talán, ha tovább maradt volna a Sampdoriánál jobban járt volna.
Filkornál sokkal többre vitte, ha lehet valakihez hasonlítani a pályáját.

Filkornál többre, az vitathatatlan.
Újpest-Munkás

Mech
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Mech » 2024.08.26. 22:38

Cselszky írta:
Mech írta:

Én csak a meccs végi felesleges feszengésből meg a kommentekből indultam ki. 1-2 éven belül úgyis Dzs lesz az edző, lemerem fogadni.

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2024.08.26. 22:58

Mech írta:
Cselszky írta:
Mech írta:Szerintem ez nem jó döntés. Szurkolók diktálnak ezek szerint ott is. Nem bánnám ha maradna Magyarországon, azon kevesek közé tartozik akik emeltek a hazai színvonalon.

Én csak a meccs végi felesleges feszengésből meg a kommentekből indultam ki. 1-2 éven belül úgyis Dzs lesz az edző, lemerem fogadni.

hacsak el nem megy háztartásbelinek Petya mellé

Vissza: “www.nb1.hu”