HozzászólásSzerző: Savaria1919 » 2024.09.09. 00:16
Vasárnap reggel 11-kor a Tábor utcában először ismerkedtem meg közelebbről az NB III világával. Anno babaként jártam már ezen a környéken a néhai Tungsram-pályán, de azok az idők már elmúltak. Viszont a szurkolótársaknak mondtam, hogy anno a Haladás játszott már itt az NB I-ben, '79 júniusában 400 néző előtt nyertünk 6-4-re.
Büféből csak egy volt, azon közösen osztoztunk a hazaiakkal, keménykedő lila ultrák vártak a kapunál, így a sálam a zsebemben maradt. A haverok felpakoltak sörrel, megindultunk a pálya mögött a fedett vendégszektor felé, a falnál három kötekedő szekus beszólogatva fogadott bennünket, én igyekeztem megőrizni hidegvérem, francnak kellett volna, hogy megverjenek. Vasárnap délelőtt, egy NB III-as meccsen. Legalább a belépő nem volt drága, 500 forint. Sört nem ittam, utána mentem be dolgozni, várt rám tizenháromezer karakter.
Amúgy egész sokan kísérték el a csapatot, szerintem az élvonalbeli éveinkben nem voltunk ennyien Újpesten. Szurkolás viszont nem ment, csak szórványos bekiabálások, főleg a spori felé, aki ehhez a nem túl magas feladathoz sem nőtt fel, meg az egyik lila spíler is kapta az ívet, akit a társai Dezső néven illettek. Volt két nagy HVSE-helyzet az első félidőben, de ezek kimaradtak. Közben az eltiltott Jancsó Andrással, illetve a nevelőapját elkísérő Guzmics Ricsivel váltottam néhány szót, utóbbi lengyelül köszöntött. A második felesben is jobbak voltunk, a tizit szerencsére sikerült értékesíteni. A végére megfáradt a brigát, ráadásul az egyik játékosunk megsérült, másikat kiszórták 2. sárgával. Amikor nyolc percet pakolt rá a bíró, többen megijedtek, hogy megint a végén jön a tasli, de az újpestiek elbénázták az esélyeiket, illetve egyszer a kapufa mentett meg bennünket. Kellett ez a győzelem, talán ettől megtanul magában bízni ez a brigád.
Azért amikor a meccs végén felhangzott az "Ez Szombathely!" rigmus, elszorult a szívem. Tényleg ez lenne? NB III, vasárnap koradélután, tizenéves tartalékok ellen, 7. fordulóban aratott első győzelemmel?
No de elvileg lesznek változások, rövid időn belül színre lép az önkori, lesz cég meg ügyvezető, Szenczi mestert is lehet félrerakják, akit sajnálnék, mert ezt a bandát ő rakta össze az utóbbi években.
Szombathely jobban szereti a Haladást, mert érzi, hogy szeretetével nem sztárokat és egyéneket támogat, hanem az eszményien tiszta amatőr sportszellemet.
Ez a tiszta sport a Haladás érdeme. A Haladás mindegyik játékosa él-hal az egyesületért, s a csapat minden mérkőzésén mindig megtesz mindent, ami tőle telik, akár az NB2-ben játszik, akár az NB1-ben. - Képes Sport 1940.