Pótselejtező: Romániát is fogadhatnánk a döntőben

Javier Arizmendi
Sztár

Re: Pótselejtező: Romániát is fogadhatnánk a döntőben

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2025.11.21. 11:45

SuperDepor írta:
Deep Purple írta:
nyúl írta:Azt nem tudom, hogy ez politikai árukapcsolás, vagy tényleg teljes eltájoltság. Utóbbinál okosabb, nem? Vagy ez valami gyerekkori trauma feldolgozása?
Azt értenie kell, hogy Puskás már csak Vitéz János mütyür a bábszínházban, nem élő örökség.
Ő is látja Lukácsot, nem? Mintha filccel rajzoltak volna bajuszkát egy púpos kamaszra. Benne látja Esze Tamásságunk kontinuitását? Vagy kiben? Fizikailag se tudunk érvényes labdarúgóból egy csapatnyit kiállítani, aki itt született. 60 év alatt csak El Salvadort és Kanadát győztük le vébén, 40 éve meg a startvonalig tévedésből se botlottunk el.

Igen, ahogy írod. Ennek vége nagyjából mindörökre.

Sokaknál megvan ez a hozzáállás az újságírók, szurkolók között is. Vasárnap óta túlnyomó részben továbbra is lesajnáló, becsmérlő megjegyzéseket olvasok az ír csapatról. Vajon miért? Láttam, hogy te is feltettél hasonló "miért" kérdéseket.

Nem kell kedvelni a stílusukat ahhoz, hogy az erősségeiket elismerjük. Ehelyett a meccsen - minden figyelmeztető jel ellenére - jelentéktelen mellékszereplőnek tekintettük őket, mintha csak azért jöttek volna, hogy legyen körítés a továbbjutásunkhoz. A kudarc után meg ugyanúgy jelentéktelen mellékszereplők maradtak. A kiesés a "mi tragédiánk", amihez az ellenfélnek semmi köze. Egy pillanat alatt a felsőbbrendűségből az alsóbbrendűségbe.

A magyar fociközeg nagy része ezt a sportágat valamiféle művészi önmegvalósításnak tekinti, ebből pedig a kudarcoknál nárcisztikus hisztéria bontakozik ki. Máshol is van ilyen bőven, félreértés ne essék. A mi fő gondunk, hogy ebben a "művészi" műfajban nem vagyunk a legjobbak között, de feladunk érte olyan erényeket, amelyek időnként jól jönnének. Az írektől is lehetne tanulni: fizikai és mentális állóképességet, taktikai egységet és határozottságot vagy az ellenfél elismerését, mint egyenrangú, küzdő fél. Jelen állás szerint ez most nem fog megtörténni.

nem gondolom, h felsőbbrendűségérzésben vernénk az átlagot, a portugál ír meccsen a portugálokra jellemzőbb volt ez a viselkedés, az ír magyar 2:2 meccs után az írek szövetségi kapitánya több nyilatkozatában a magyar csapattal foglalkozott nem éppen pozitív kontextusban

A portugál csapatnak van mire nagyképűnek lennie, nekünk nincs. Nálunk a Doktor úr 66ig megy vissza, mondjuk akkor is kikaptunk a poriktol.
ETO

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2025.11.21. 12:17

Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:
Deep Purple írta:Sokaknál megvan ez a hozzáállás az újságírók, szurkolók között is. Vasárnap óta túlnyomó részben továbbra is lesajnáló, becsmérlő megjegyzéseket olvasok az ír csapatról. Vajon miért? Láttam, hogy te is feltettél hasonló "miért" kérdéseket.

Nem kell kedvelni a stílusukat ahhoz, hogy az erősségeiket elismerjük. Ehelyett a meccsen - minden figyelmeztető jel ellenére - jelentéktelen mellékszereplőnek tekintettük őket, mintha csak azért jöttek volna, hogy legyen körítés a továbbjutásunkhoz. A kudarc után meg ugyanúgy jelentéktelen mellékszereplők maradtak. A kiesés a "mi tragédiánk", amihez az ellenfélnek semmi köze. Egy pillanat alatt a felsőbbrendűségből az alsóbbrendűségbe.

A magyar fociközeg nagy része ezt a sportágat valamiféle művészi önmegvalósításnak tekinti, ebből pedig a kudarcoknál nárcisztikus hisztéria bontakozik ki. Máshol is van ilyen bőven, félreértés ne essék. A mi fő gondunk, hogy ebben a "művészi" műfajban nem vagyunk a legjobbak között, de feladunk érte olyan erényeket, amelyek időnként jól jönnének. Az írektől is lehetne tanulni: fizikai és mentális állóképességet, taktikai egységet és határozottságot vagy az ellenfél elismerését, mint egyenrangú, küzdő fél. Jelen állás szerint ez most nem fog megtörténni.

nem gondolom, h felsőbbrendűségérzésben vernénk az átlagot, a portugál ír meccsen a portugálokra jellemzőbb volt ez a viselkedés, az ír magyar 2:2 meccs után az írek szövetségi kapitánya több nyilatkozatában a magyar csapattal foglalkozott nem éppen pozitív kontextusban

A portugál csapatnak van mire nagyképűnek lennie, nekünk nincs. Nálunk a Doktor úr 66ig megy vissza, mondjuk akkor is kikaptunk a poriktol.

A nagyképűség egy buzi dolog, teljesen lényegtelen, h van rá ok vagy nincs, inkább az a kérdés, h megéri e vagy sem. Nem érte meg nekik sem, mert 0:2 lett a vége.
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2025.11.21. 12:59

SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:nem gondolom, h felsőbbrendűségérzésben vernénk az átlagot, a portugál ír meccsen a portugálokra jellemzőbb volt ez a viselkedés, az ír magyar 2:2 meccs után az írek szövetségi kapitánya több nyilatkozatában a magyar csapattal foglalkozott nem éppen pozitív kontextusban

A nagyképűség egy buzi dolog, teljesen lényegtelen, h van rá ok vagy nincs, inkább az a kérdés, h megéri e vagy sem. Nem érte meg nekik sem, mert 0:2 lett a vége.

nagyképűség nem egyenlő felsőbbrendűség tudat/érzés
ha valakinél jobb vagyok valamiben és azt felismerem, szerintem nem hiba, a nagyképűség meg egy prosztó dolog
játékban az írek felett állunk, ezen lehet vitatkozni, szerintem így van
erőben, fizikai és mentális állóképességben ők a jobbak
sajnos meg sem próbáltuk játékkal megverni őket 2*5 percet leszámítva, helyette megpróbáltuk meló nélkül kihúzni a minimális siker érdekében, ezt jogosan büntette meg a futballszellem
Peter Rufai - Benedict Iroha, Stephen Keshi, Okechukwu Uche - Sunday Oliseh - Finidi George, Emmanuel Amunike, Augustine "Jay-Jay" Okocha - Victor Ikpeba, Rashidi Yekini - Daniel Amokachi

Javier Arizmendi
Sztár

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2025.11.21. 13:07

Adamek írta:
SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:A portugál csapatnak van mire nagyképűnek lennie, nekünk nincs. Nálunk a Doktor úr 66ig megy vissza, mondjuk akkor is kikaptunk a poriktol.

ha valakinél jobb vagyok valamiben és azt felismerem, szerintem nem hiba, a nagyképűség meg egy prosztó dolog
sajnos meg sem próbáltuk játékkal megverni őket 2*5 percet leszámítva, helyette megpróbáltuk meló nélkül kihúzni a minimális siker érdekében, ezt jogosan büntette meg a futballszellem

Olyan 2-1nel már pont akartam írni, hogy ez a Papagáj gyerek elég komoly futballista, mázli, hogy Dublinban nem játszott ellenünk, amikor egy balról visszatett labdát ballal eltört. Mar lefujtak lesnek. Akkor elbizonytalanodtam. De szerintem jobb csatár mint Barna. A futball részében is jobb, visszajon, leteszi a szelekre labdát, jól adja, nem elé, nem mögé. És akkor van egy Fergusonuk Rómában.
ETO

Szarka
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Szarka » 2025.11.21. 13:31

Javier Arizmendi írta:
Szarka írta:
Adamek írta:pótvizsgák:
Zaire - Új Kaledónia/Jamaika
Irak - Szurikáta/Bolívia

Olaszország - Észak-Írország
Wales - Bosznia

Ukrajna - Svédország
Polákia - Albánia

Törökország - Románia
Tóték - Koszovó

Dánia - É. Macedónia
Cseszkó - Írország

polákok megint kibebaszott mákerek, a másik három ágon az első kalapos megy a vb-re szerintem

Nem lepne meg ha a svédek magukra találnának tavaszra, az utolsó ket meccsre tuti "beleszartak" már az esélytelenség miatt. Formába lendül Isak, Elanga, míg Gyökeres felépül, gondolom Kulusevski is.

Nekem a dán csoport tűnik a legkönnyebbnek. Csehek most kb mi szintünk, íreket láttuk, észak-macedónok sima .

Olasz, Svéd, Török, Dán tovabbjutást várok.

Szerintem a csehek meglepik a dalokat. Kell még egy szláv, skandi már van egy, három sok lenne. A helyek le vannak osztva. Figyelembe véve, hogy az usaban 30 millió ír el, és hogy Henry kezezeset, 20 évig kompenzálni kell, lehet az ireket viszik a csehek helyett. Akkor viszont polak vagy ukri megy.
Remélem Kongó kijut, a másik talán Irak, bár en a dél amcsiknak drukkolok.

Ilyen alapon Orban nagy spanja Trumpnak, nemreg volt is kint, haverja Infantinonak es Platininek is, Csanyi Uefa alelnok vagy mi, aztan megse toltak be minket.
Igaz, most mar rendre kapunk kupadonto helyszineket.
Magyarország - Newcastle - Real Madrid , ebben a sorrendben.
"Intensity is our Identity"

Móni, Boston United, baldj: Nyugodjanak békében

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2025.11.21. 14:31

nyúl írta:
Deep Purple írta:
Igaz megállapítások, de én nem képviseltem a felsőbbrendűségi eszmét.
A meccs után az íreket védtem, magunkat bíráltam.
A "miért" lényege az volt nálam, hogy miért nem tudunk férfiasan kivédekezni egy megnyert meccset hazai pályán, tényleges és elvben lelki előnyben. Miért csak kétféle magyar futballista van: 1) talajmenti fagyban deres cicabajszú törpe, 2) mozgáskoordinációban széteső, birodalmi lépegető suta lakli.

Igen, igazából itt hivatkozni akartam a hozzászólásaidra, illetve esetleg építeni rájuk. Sajnálom, ha félreérthető volt.

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2025.11.21. 14:51

Adamek írta:
SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:A portugál csapatnak van mire nagyképűnek lennie, nekünk nincs. Nálunk a Doktor úr 66ig megy vissza, mondjuk akkor is kikaptunk a poriktol.

Jó, de én nem is tettem egyenlőségjelet a kettő közé
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2025.11.21. 15:22

Adamek írta:
SuperDepor írta:

Igen. Az egyik korrekt megoldása az egyenletnek, ha fölényben kihozzuk a maximumot, és a 75. percben kettővel-hárommal megyünk. A másik, hogy a végén, amikor várhatóan nyomulni fog az ellen, akkor foggal-körömmel, rusnyán, verekedve, időt húzva tartjuk magunkat (kármentés). Mindkettőre lehetett volna készülni egyszerre, de elég lett volna, ha az egyik sikerül. Minden jel szerint egyikre sem készültünk igazán.

Az ellenfél fel volt készülve 75 perc kármentésre, hogy a végén feltegyenek mindent egy lapra. Elmondták, hogy ez a terv. Ők a helyzetükből fakadóan nem ronthatták el egyiket sem. Egyetlen esélyük volt, de felismerték, hogy az az egyetlen esélyük.

Nem akarom túlragozni, de szerintem sokkal több tanulság van ebben annál, hogy "jaj, mindig velünk történik ez". A meccs is érdekes volt, és az utórezgések is azok.

nyúl
Kincstári Főegerész

HozzászólásSzerző: nyúl » 2025.11.21. 16:39

Adamek írta:
SuperDepor írta:

Teljesen egyetértek.
De azokkal is, akik röviden úgy formulázzák: "ilyenek vagyunk".
"megpróbáltuk meló nélkül kihúzni" - ez 60 éves mentalitásunk frappáns leírása. Az államszocializmusban lustultunk el, mert a rövid sztahanovista-sztálinista időszak után finghámozás ment a gyárban, tsz-ben, a szorgalmasa otthon melózott magának, meg a pereputtynak háztájiban, vagy fusizott.
A kapitalizmusban pedig kifejezetten a rest és megúszós vonalat visszük, ami részben érthető, mert a tulajdonosi elit is vérgeci.

A futballban mindig a lusta művész vonal feküdt, amíg volt művész.
Ma kétféle magyar labdarúgó van: szájában handzsárral futkorászó harcihörcsög, és ügyetlen, esetlen, tetűlassú langaléta.
Nyugaton valahogy a gyorsaságot és a fizikai erőt, a rövid- és hosszútávfutást összemixelték a játékosokban. Nálunk van a speedy kobold, meg a tátiszájú magas balfasz.

Javier Arizmendi
Sztár

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2025.11.21. 22:24

Szarka írta:
Javier Arizmendi írta:
Szarka írta:Nem lepne meg ha a svédek magukra találnának tavaszra, az utolsó ket meccsre tuti "beleszartak" már az esélytelenség miatt. Formába lendül Isak, Elanga, míg Gyökeres felépül, gondolom Kulusevski is.

Nekem a dán csoport tűnik a legkönnyebbnek. Csehek most kb mi szintünk, íreket láttuk, észak-macedónok sima .

Olasz, Svéd, Török, Dán tovabbjutást várok.

Szerintem a csehek meglepik a dalokat. Kell még egy szláv, skandi már van egy, három sok lenne. A helyek le vannak osztva. Figyelembe véve, hogy az usaban 30 millió ír el, és hogy Henry kezezeset, 20 évig kompenzálni kell, lehet az ireket viszik a csehek helyett. Akkor viszont polak vagy ukri megy.
Remélem Kongó kijut, a másik talán Irak, bár en a dél amcsiknak drukkolok.

Ilyen alapon Orban nagy spanja Trumpnak, nemreg volt is kint, haverja Infantinonak es Platininek is, Csanyi Uefa alelnok vagy mi, aztan megse toltak be minket.
Igaz, most mar rendre kapunk kupadonto helyszineket.

Clevelandban nem lesznek meccsek
ETO

Javier Arizmendi
Sztár

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2025.11.21. 22:27

SuperDepor írta:
Adamek írta:
SuperDepor írta:A nagyképűség egy buzi dolog, teljesen lényegtelen, h van rá ok vagy nincs, inkább az a kérdés, h megéri e vagy sem. Nem érte meg nekik sem, mert 0:2 lett a vége.

Én voltam az. Szerintem a nagyképűség alapja a felsőbbrendűsegbe vetett hit.
ETO

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2025.11.22. 05:17

Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:
Adamek írta:nagyképűség nem egyenlő felsőbbrendűség tudat/érzés

A nagyképű ember felvág, a felsőbbrendű lenéz.

Deep Purple
Aranylabdás
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Deep Purple » 2025.11.22. 07:48

Adamek írta:
nyúl írta:

egy ismeretlent nagyjából fel tudok neked oldani
idehaza az utánpótlásban létezik egy nagyon rossz általános irányelv, U12-től minden egyes U korosztályos csapat pozícióját az U-1. évben elért eredmény határozza meg, szóval ha mondjuk U15-ben megnyered a regionális kiemelt bajnokságot (nb3 szint nagyjából) akkor feljutsz az U16 országos alap bajnokságba és így tovább
nyilván a támogatási rendszer is úgy működik, hogy felfelé megy a több zseton
szóval nyerni kell már a tök fiataloknál is
hogyan lehet a legkönnyebben nyerni azonos korú kölykök közt? méretbeli fölénnyel
szóval edzőbá fogja a 13 éves korára 170 centis koraérett kölyköket, a többi meg nézi őket egy darabig, aztán a nagyja feladja
múlnak a gyermekévek, a 170 cm magas kiskölyök meg 19 êvesen is 170 marad, így működnek a koravének, a normál méretű kölykökből szép sudár 190-s jegenyék lesznek - három osztállyal lejjebb, ott ahol csak heti három lötyögés volt edzés helyett és nem tanultak meg labdát kezelni, amit tudnak azt is lassan
szóval lesz egy rakat pengés törpénk akit elsodor a tavaszi fuvallat meg háromszor annyi jó felépítésű ügyetlen és darabos favágónk

Elfelejtettem erre időben válaszolni.

Pár hónapja láttam egy beszélgetést Mocsai Lajossal a kézilabda utánpótlásáról. Nem kérdeztek ilyet, de külön kiemelte, hogy a nagy testű játékosoknak kamaszkorban van egy nehéz, átmeneti időszaka, és hogy külön odafigyelést igényelnek. Például játszatni kell őket a csapat eredményességének a kárára is, mert ha minden jól megy, akkor felnőtt, kész játékosként többet fognak visszaadni. Abban a sportágban a fizikai erő jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint a fociban, mégis azt hiszem, hogy ez kapcsolódik az írásodhoz.

Adamek
Flegma

HozzászólásSzerző: Adamek » 2025.11.22. 07:55

Deep Purple írta:
Adamek írta:
nyúl írta:

egy ismeretlent nagyjából fel tudok neked oldani
idehaza az utánpótlásban létezik egy nagyon rossz általános irányelv, U12-től minden egyes U korosztályos csapat pozícióját az U-1. évben elért eredmény határozza meg, szóval ha mondjuk U15-ben megnyered a regionális kiemelt bajnokságot (nb3 szint nagyjából) akkor feljutsz az U16 országos alap bajnokságba és így tovább
nyilván a támogatási rendszer is úgy működik, hogy felfelé megy a több zseton
szóval nyerni kell már a tök fiataloknál is
hogyan lehet a legkönnyebben nyerni azonos korú kölykök közt? méretbeli fölénnyel
szóval edzőbá fogja a 13 éves korára 170 centis koraérett kölyköket, a többi meg nézi őket egy darabig, aztán a nagyja feladja
múlnak a gyermekévek, a 170 cm magas kiskölyök meg 19 êvesen is 170 marad, így működnek a koravének, a normál méretű kölykökből szép sudár 190-s jegenyék lesznek - három osztállyal lejjebb, ott ahol csak heti három lötyögés volt edzés helyett és nem tanultak meg labdát kezelni, amit tudnak azt is lassan
szóval lesz egy rakat pengés törpénk akit elsodor a tavaszi fuvallat meg háromszor annyi jó felépítésű ügyetlen és darabos favágónk

Elfelejtettem erre időben válaszolni.

Pár hónapja láttam egy beszélgetést Mocsai Lajossal a kézilabda utánpótlásáról. Nem kérdeztek ilyet, de külön kiemelte, hogy a nagy testű játékosoknak kamaszkorban van egy nehéz, átmeneti időszaka, és hogy külön odafigyelést igényelnek. Például játszatni kell őket a csapat eredményességének a kárára is, mert ha minden jól megy, akkor felnőtt, kész játékosként többet fognak visszaadni. Abban a sportágban a fizikai erő jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint a fociban, mégis azt hiszem, hogy ez kapcsolódik az írásodhoz.

rengeteg ügyes tehetséget zárhat ki ez a szemlélet a későbbi profi karrierből, ezek szerint nem csak a fociban
Peter Rufai - Benedict Iroha, Stephen Keshi, Okechukwu Uche - Sunday Oliseh - Finidi George, Emmanuel Amunike, Augustine "Jay-Jay" Okocha - Victor Ikpeba, Rashidi Yekini - Daniel Amokachi

Javier Arizmendi
Sztár

HozzászólásSzerző: Javier Arizmendi » 2025.11.22. 09:13

SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:Jó, de én nem is tettem egyenlőségjelet a kettő közé

Pont fordítva értelmezem ezt a két, számomra rokonertelmu szót.
ETO

SuperDepor
Moderátor

HozzászólásSzerző: SuperDepor » 2025.11.22. 10:00

Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:Én voltam az. Szerintem a nagyképűség alapja a felsőbbrendűsegbe vetett hit.

A rokonértelműben egyetértünk :)

nyúl
Kincstári Főegerész

HozzászólásSzerző: nyúl » 2025.11.22. 10:10

Javier Arizmendi írta:
SuperDepor írta:
Javier Arizmendi írta:Én voltam az. Szerintem a nagyképűség alapja a felsőbbrendűsegbe vetett hit.

Szerintem nem.
A nagyképűség önteltség. A felsőbbrendűség egy hamis tudat, amely szerint mások szellemileg, képességben, társadalmi állásban, kulturálisan, fajilag stb. alárendeltek.
A két tulajdonságnak lehet metszete, de szerintem a felsőbbrendűség sokkal mélyebb gyökerű és meghatározottságú tudatállapot, mint egy kellemetlen jellemhiba.

Maradonapoli
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Maradonapoli » 2025.11.23. 09:20

Miközben ti itt a magyar futball bajain gondolkodtok, Tunya élvezi a szabadságot és ide-oda repked a nagy kékség felett:

https://www.youtube.com/shorts/wKR8DPyuHOM
Kolorcity Kazincbarcikai SC - Hajrá Vegyész!!!

Burnsley FC, Borussia Münchengladbach

Cselszky
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Cselszky » 2025.11.25. 11:29

Ma döntenek Rossiról? Mit akar Vitya?

Az elmúlt napok megszólalásai alapján meglepne a váltás. Az olasz a - gondolom - nyolcszámjegyű fizujától sem szívesen búcsúzna el szerintem, hacsak nem kapott külföldről egy hasonló/jobb ajánlatot az utóbbi napokban. Ha pedig az MLSZ bontana, a 30-ig kötött szerződés tükrében vélhetően keményen zsebbe kellene nyúlniuk akár a közös megegyezéses elváláshoz is (hacsak nincs valami kijutástól függő megszüntetési lehetőség a szerződésében).
GARAMVÖLGYI LAJOS (1952-2008) :( Köszönet mindenért, Gara! MIKLÓS FEHÉR (1979 - PARA SEMPRE) Tóth Móni, nyugodj békében! :( Soha nem feledünk! R.I.P. Baldj! :( DVSC-TEVA!

Mech
Aranylabdás

HozzászólásSzerző: Mech » 2025.11.25. 11:36

Cselszky írta:Ma döntenek Rossiról? Mit akar Vitya?

Az elmúlt napok megszólalásai alapján meglepne a váltás. Az olasz a - gondolom - nyolcszámjegyű fizujától sem szívesen búcsúzna el szerintem, hacsak nem kapott külföldről egy hasonló/jobb ajánlatot az utóbbi napokban. Ha pedig az MLSZ bontana, a 30-ig kötött szerződés tükrében vélhetően keményen zsebbe kellene nyúlniuk akár a közös megegyezéses elváláshoz is (hacsak nincs valami kijutástól függő megszüntetési lehetőség a szerződésében).

szerintem 99%, hogy marad most már
állítólag csak akkor lesz váltás, ha maga Rossi bontja fel a kontraktot

Vissza: “www.nb1.hu”