Cselszky írta:SuperDepor írta:bocs adamek, beleírtam a hsz-edbe
Egy magyar kardiológus azt nyilatkozta, hogy akár folytathatja is. Elmondása szerint az eszköz pontos jellege orvosi titok, ő defibrillátor-pacemakernek nevezte. Maga Eriksen nyilatkozta, hogy más eset volt, mint az 5 évvel ezelőtti. Te vagy a szaki, én annyit értettem meg, hogy nem a szíve állt le, hanem az eszköz észlelt egy olyan szívritmuszavart, ami kamrafibrillációhoz vezethetett volna, ezért működésbe lépett. Állítólag azért kapott a szívéhez, mert egy durva ütést végzett a szerkentyű, majd lett egy rövid eszméletvesztése, ami elvileg ilyen szituban természetes.
Ha az orvosok jóvá is hagynák a folytatást, kérdés, van-e értelme egyrészt arra teintettel, hogy 34 éves, másrészt, hogy ez a 2. eset, harmadrészt azért neki is figyelembe kellene vennie, hogy érdemes-e ilyen potenciális sokkhatásnak kitennie a csapattársait vagy épp a szurkolókat, nem beszélve a családtagjairól.
Bátor ember, ilyen betegséggel én biztos, h nem élsportolnék. Vagy defibrillátor vagy pacemaker van beültetve, a kettő együtt nem létezik. Nem akarok untatni senkit vele, a halálnak, azaz a szívmegállásnak két módja van. 1. nincs ingerképzés - ezért a szívizmon elhelyezkedő sinuscsomo a felelős, onnan indul az elektromos ingerület -. A sinuscsomó leállását észleli a pacemaker és elindít egy ingerületet, ennek hatására újból működni kezd a szív ingerképzése. Ekkor látunk a filmekben egy vízszintes csíkot a gépen. 2. a szívmegállás másik formája a kamrafibrilláció, amikor van ingerképzés, de az ingerület nem halad végig a szíven, nincs összehúzódás, leállt a szív, a kamra izomzata össze vissza remeg. A kamrafibrilláció az, amikor a filmeken hullámos vonalat látsz a monitoron. Ezt az állapotot észleli a beépített defibrillátor és kb 150 joule energiával üti meg a szívizmot. Ennek az a gyakorlati lényege, h a remegő szívkamrát leállítja az áramütés - gyakorlatilag olyan mintha megcsapna az áram -és a szívnek van egy olyan tulajdonsága, h hirtelen leállítás után újra beindulhat az elektromos ingerképzés és ingervezetés, újra kezdődik az összehúzódás. Nem egy ördögi dolog ez, úgy működik az emberi test, h mindennek sejt tevékenységének van valami oka. Ahogy írod akkor tévedtem, ez nem aszisztólia volt ( 5 évvel ezelőtt volt az), hanem kamrafibrilláció (nagy ütést érzett a mellkasán) és működésbe lépett a beépített defibrillátor. Ez olyan fájdalommal jár, h ennek következtében is össze tud rogyni, megszédül, elveszti az eszméletét. Az aszisztólia szokott eszméletvesztéssel működni. Nem értem, h miért engedik sportolni, oké, rendben van a szív UH,a terheléses EKG, laborleletek stb, de ezt az embert egyszer már újraélesztették, járt odaát.
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.