Adamek írta:SuperDepor írta:Adamek írta:függő
szerintem nála legalább akkora károkat okozna a hirtelen leállás mint az ezen a szinten való folytatás
kellene valami lötyögős NB1 neki, aztán irány az amatőr foci 60 éves koráig
Annyi apró különbség van a két kellemetlen dolog között (leállás v folytatás a függőség miatt), h az utóbbiba bele lehet halni elég könnyen, az előbbibe pedig nehezen se. Sose értettem azokat az embereket akik egzisztenciális és családi (úgy tudom boldog házasságban él gyerekekkel) vonalon nagyon magas szintre jutottak, és nem tudják megtervezni a hátralévő 40-50 évüket.
szerintem simán bele lehet halni a leállásba is, egy megnagyobbodott szív ha nem kapja meg a megszokott terhelést az csúnya dolgokra képes (a szagértő doki szerint a folytatásban nincs életveszélyben a beépített kütyüje miatt)
de van annál is rosszabb, ha mondjuk mentálisan bekattan vagy lélekben összetörik, aztán valami szuper pótszerre áll át[/quote
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nem tudom ki a szagértő doki, de a szívmegnagyobbodást nem az élsport okozza - és önmagában nem is betegség, hanem állapot -, a háttérben mindig valami szív és érrendszeri probléma áll, aminek következtében a szívnek nagyobb terheléssel kell dolgoznia (hypertonia, szívbillentyű betegség, koszorúérbetegség, szívizombetegség). Amire ki akarok lyukadni az az, h a megnagyobbodott szívet nem az élsport okozza a többletmunka miatt, a szívizom egyébként sem simaizomzatból áll ami fokozott munkára (edzésre) megnő.Létezik a kamra és pitvarizomzat megvastagodása, de ahogy az előbb mondtam emögött szív és érrendszeri probléma áll. Nem ismerem Ericson beteségét, szerintem pacemaker van neki beültetve nem defibrillátor, az előbbi ingerképzést generál a szívnek, ha nem üzemel a sinuscsomó. Az ilyen rosszullétre jellemző az eszméletvesztés. De ne orvoskodjunk csak azt mondom, h szívmegnagyobbodás esetén a sport abbahahyásának nem szabad gondot okoznia. Létezik egyébként az ún sportolói szív, ami teljes más dolog mint a szívmegnagyobbodás, de itt se veszélyes a sport abbahagyása, mert ebben az esetben a szív (így működik, jól ki van találva) fokozatosan tér vissza az eredeti minőséghez.
Az utolsó mondatod - ahogy nekem is - a függőségről szól - ami legalább olyan bonyolult mint a kardiológia, azt szokták mondani, h nem én választom a függőséget, hanem a függőség engem. Itt nagyon fontos a szerető család, azonban létezik társfüggőség is, amikor a házastárs tisztában a férj függőségével, de elnézi. Innen aztán tényleg ördögi kör. Azt is szokták mondani, h mindenki függő. Ez nem állapot, hanem betegség. A függőség elhagyásánál a legkisebb momentum az a pár hét amíg az illető megszabadul a függőség okozta elvonási tünetektől, mert a java csak ezután jön. Ha nem változtat az életkörülményein, ha nem jön rá, h mi okozta a függőségét akkor a végeredmény mindig ugyanaz lesz, visszaesés.
Ne aggódjatok hát a holnapért mert a holnap majd aggódik magáért. Elég minden napnak a maga baja.