Norby írta:Reginald McFreez írta:Norby írta:
Épp ezt a képzést nem kapta meg. Ennek hiányosságai láthatóak. Ez képességbeli hiány, nem motiváció.
De a korábbi munkás példádhoz: Egy szervizben két fázisban javítanak. Vannak az elektronikai szakemberek, akik javítják a panelt. És vannak akik a megjavított panelt beleszerelik a készülékben. Abban igazad van, hogy aki beszereli a panelt, azt a pénz motiválja. Abban is igazad van, hogy X idő múlva beleunhat. Nevezheted akár kudarckerülésnek is. De nincs az a motiváció amivel a panelokat javítani fogja tudni. Mivel nincs meg hozzá a képessége.
Pontosítanék. Nincs meg az a képessége, mellyel a paneleket javítani tudná. És nincs meg benne a motiváció, hogy ezeket a képességeket megszerezze. Ennek a motivációnak lehetnek kognitív összetevői (nincsenek meg az intellektuális feltételei a képesség megszerzésének), és lehetnek affektív összetevői (nem hiszi, hogy ezeket a képességeket képes lesz megszerezni).
Belefűzve nyúl megjegyzését, mely szerint kreativitásbeli deficittel bír, azt kell mondjam, igazad van, amikor azt mondod, hogy képességbeli hiányosságai vannak nagynak. A képességek azonban fejleszthetőek. Nem azt mondom, hogy valaha Zidane lehet belőle, de pl. a kreativitás mint képesség, fejleszthető, előhívható. Kérdés, hogy milyen erősek a motívumai azzal kapcsolatban, hogy a képességeit fejlessze.
Az intellektuális feltétel nem motiváció. Ha valaki suliban "egy természettudományi szakanalfabéta volt", azzal később már nem tudsz mit kezdeni. X évvel később nem fog tudni egy elektronikai végzettséget szerezni. Előfeltételek hiánya miatt. Ez van Nagynál is. Néhány alapfeltétel hiányzik. És egyáltalán nem biztos, hogy nem jobb, ha azt fejleszti, amihez tehetsége van (védekezés), minthogy a támadójáték hiányosságait pótolgassa. A kérdés inkább az hogy a védekezéshez megvan-e az a tehetség.
Az intellektuális feltétel valóban nem motiváció, bár nem is ezt írtam. Lehet félreérthető volt, arra gondoltam, hogy ha az egyén reálisan felméri, hogy nem képes valamire, akkor természetszerűen nem lesz motivált arra, hogy elérje azt, amire nem képes.
A többit inkább hagyjuk, ne bohóckodjunk már, hogy a védekező középpályás (aki egyébként igazoltan kitűnően védekezik, az ezzel kapcsolatos tehetségének megkérdőjelezésével kapcsolatban ismételni tudom csak magam: ne bohóckodjunk már) hagyja a picsába a támadójátékának fejlesztését, mondván az már úgy is veszett fejsze nyele...
Amit te írsz, hogy fejlessze a védekezési képességeit, és csak azokat, hogy még sematikusabb legyen a játéka, az egyenes út a hátvédsorba - oda meg a fizikai adottságai miatt nem illik, tekintve sosem lesz 195 cm magas. Sematikus játékosok a hátvédsor közepén és az ék pozícióban érvényesülhetnek (kukkants bele Baumann - Csapatpszichológia c. könyvébe a részletekért), a középpályán jellemzően stratégák vannak. Nagy Ádám középpályás, nem is értem, hogy lenne kívánatos az, hogy hagyja a picsába azokat a képességeit, melyeket fejlesztve hozzásegítenék ahhoz, hogy jobb középpályás legyen. Számomra ez nonszensz.